Text preview for : ztm-ypr-x4.pdf part of macin dzr12 Aqui encontraras los mejores enlaces de electronica de la web.Poco a poco



Back to : ztm-ypr-x4.pdf | Home

VESTEL PAZARLAMA MÜTER HZMETLER

TEKNK BÜLTEN

BÜLTEN NO: TK-BZD-2012-01 TARH: 02.05.2012

KONU: No-Frost Ürünlerde Ara Bölme Buzlanma (ABB) ve Fin Evapta Karlanma (FEK). ÜRÜNLER:
ÜRÜN BUZDOLABI MODEL 465, 540, 640, 565 Model No Frost Ürünler

VESTEL DTM PAZARLAMA A.

MÜTER HZMETLER GN.MD.YARDIMCILII

TEKNK BÜLTEN BZD- 2012-01 02-05-2012

ÇNDEKLER
1. Konu 2. Ara Bölme Buzlanma Oluum Nedeni 3. Fin Evap Yüzeyi Karlanma Oluum Nedeni 4. Dondurucu Hava Kanallarinda Buzlanma Oluum Nedeni 5. Bülten Aki emasi 6. Kapi Kapanmasinin Kontrolü ve Çözüm Yöntemleri 7. Hava Akii ve Ara Bölme Kontrolü 8. Buzlanma Yeri Kontrolü 9. Ara Bölme Buzlanma 10. Dondurucu Hava Kanali Üfleme Delikleri veya Dondurucu Fan Motoru

Pervanesi Etrafinda Buzlanma
11. Fin Evap Karlanma / Buzlanma 12. Evap Tavasinin Buzlanmasi 13. Dondurucu Hava Kanal Grubu Kontrolü 14. El Terminalinden Yedek Parça Siparii 15. Üretim Tarihinin Belirlenmesi

2-30

VESTEL DTM PAZARLAMA A. 1. Konu:

MÜTER HZMETLER GN.MD.YARDIMCILII

TEKNK BÜLTEN BZD- 2012-01 02-05-2012

No Frost ürünlerde "ara bölme buzlanma" (ABB) arizalarina yönelik daha önce yayinlanan ve hala geçerliliini koruyan bültenler bir araya getirilmitir. Kullanilmamasi gereken bültenler iptal edilerek olasi karikliklarin önüne geçilmesi amaçlanmitir. Bültende "ara bölme buzlanma", "fin evap karlanma" ve ,,dondurucu hava kanallarinda buzlanma arizalarinin nasil tehis edilecei ve tehis sonrasinda yapilmasi gereken çözüm uygulamalari anlatilmitir.

2. Ara Bölme Buzlanma Oluum Nedeni:
Ara bölme buzlanma problemi, tüm ilgili komponentlerin (rezistans, timer, damper termostat, sensör) görevlerini yerine getirmesine ramen, souk ortamlarda bulunan ürünlerde kompresör çalima süresinin kisalmasi neticesinde oluabilmektedir. Ürünün kompresörü çalimadii zamanlarda dondurucuda bulunan souk hava ile soutucudan gelen sicak ve nemli hava, ara bölme azinda kesiir. Souk havanin etkisi ile sicak havadaki nem buza dönüerek ara bölme içerisinde zamanla birikir ve bölmeyi tikar. Ara bölmede yer alan buzlanmanin eritilmesinden sonra yaklaik olarak 15-20 gün içerisinde tekrar görülebilmesinin sebebi bu zaman araliinda buzun yava yava birikmesidir. Ara bölme buzlanma problemi olan bir üründe aaidaki belirtiler görülebilir. Alt taraf soutmuyor Soutucu tavaninda terleme oluumu Soutucu gidalarinin bozulmasi

Souk Hava

Sicak ve Nemli Hava

3-30

VESTEL DTM PAZARLAMA A.

MÜTER HZMETLER GN.MD.YARDIMCILII

TEKNK BÜLTEN BZD- 2012-01 02-05-2012

3. Fin Evap Yüzeyi Karlanma Oluum Nedeni:
Fin evap üzerinde meydana gelebilecek karlanma durumu, Ürünün defrosta girmemesi, Elektro Mekanik Termostat kullanilan ürünlerde algoritma hatasi,

Sebebi ile oluabilmektedir. Ürünün defrost kontrolü manuel defrost ilemi ile yapilmalidir. Manuel defrost ilemi ve komponent kontrolü ,,Madde 9.1 Elektriksel Komponent Kontrolü ­ Manuel Defrost lemi balii altinda ayrintili olarak anlatilmitir. Elektro Mekanik Termostat kullanilan ürünler için, Fin Evap yüzeyinde elektro mekanik termostat algoritmasi kaynakli karlanma oluabilmektedir. 09/08/2011 tarihi itibari ile yeni algoritmali Elektro Mekanik Termostatlar üretimde kullanilmaya balanmitir. Yeni algoritma ile birlikte ürünlerin defrosta girme süreleri uzatilmitir. Fin Evap Karlanmasi olan bir üründe aaidaki belirtiler görülebilir. Ürün soutmuyor ve dondurmuyor.

FN Evap Karlanma

4. Dondurucu Kapak Hava Kanallarinda Buzlanma Oluum Nedeni:
Dondurucu hava kanalinin hava üfleme deliklerinde meydana gelen buzlanma ve buz sarkitlari, ürünlerin defrost algoritmasi kaynakli olarak oluabilmektedir.

Dondurucu Hava Kanallarinda Buzlanma 4-30

VESTEL DTM PAZARLAMA A. 5. Bülten Aki emasi

MÜTER HZMETLER GN.MD.YARDIMCILII

TEKNK BÜLTEN BZD- 2012-01 02-05-2012

Buzdolabim soutmuyor, Yiyecekler bozuluyor

Kapilar tam olarak kapaniyor mu? Evet

Hayir Madde 6. ,,,,Kapi Kapanmasinin Kontrolü ve Çözüm yöntemleri ni uygula.

Madde 7. ,, yi uygula. Alt kapi açik, üst kapi kapali iken lamba butonuna basarak hava kanallarindan akiin olup olmadiini S kontrol et. Hava akii var mi? Evet Hayir Üst kapi 1 cm aralik (dondurucu fanin çalitiindan emin olunuz) iken alt kapi lamba butonuna basarak hava kanallarindan hava akiinin olup olmadiini kontrol et. Eer üst kapi aralik iken ayni ekilde soutucu hava kanallarindan hava akii yok ise, mekanik/motorlu damper kontrolü yapiniz. Damper yapimi ise erit, arizali ise deitir.

http://vestelservisikbal.com/

Madde 11. i uygula. Ürünün dondurucu hava kanal kapaini sök. Fin evap üzerinde karlanma var mi? Evet Madde 11.1 ,, Elektriksel Komponent Kontrolü ­ Manuel Defrost lemi uygula. Hayir

Madde 11.1.3 uygula. Manuel defrost ilemi sirasinda güç monitoründen çekilen gücü takip et. Güç monitoründen okunan deerler normal mi? Hayir Madde 11.1.4 ,,Termal Sigorta Ölçümü ve Madde 11.1.5 ,,Bimetal Termostat Ölçümü ilemlerini uygula. Evet Madde 11.1.6 ,,Elektro Mekanik Termostatli Ürünlerde Malzeme Kodlari maddesini uygula.

Madde 12. uygulanmalidir. Evap tavasinda buzlanma var mi? Hayir Madde 9. ,, Ara Bölmede Buzlanma yöntemine uygun olarak kontrol et. Ara Bölmede Buzlanma var mi? Evet Hayir Damper termostadi tekrar kontrol et. Evet Madde 12.1 i uygula. ,,Su tahliye Hortumunun Tikanmasi Sonucu Buzlanma yöntemine uygun olarak kontrol et. Tikanma var mi? Hayir Madde 12.2 yi uygula. Açik devre ise rezistansi deitir. Evet Kilavuz ile tikaniklii aç.

Elektronik Ürünler

Mekanik&Elektromekanik Ürünler

Madde 9.1 ,, i uygula. Sorun çözüldü mü? Hayir

Mekanik timerli ürünler için Madde 9.2 yi uygula. Sorun çözüldü mü? Hayir

Elektromekanik ürünler için Madde 9.3 ü uygula. Sorun çözüldü mü? Hayir Madde 9.4 Ürün Deiimi

5-30

VESTEL DTM PAZARLAMA A.

MÜTER HZMETLER GN.MD.YARDIMCILII

TEKNK BÜLTEN BZD- 2012-01 02-05-2012

6. Kapi Kapanmasinin Kontrolü ve Çözüm Yöntemleri: 6.1. Kapi Açiklii ve Conta Kontrolü:
Aaidaki resimden görülebilecei gibi, kapilarin açik kalmasi, buzlanmaya veya yaz aylarinda daha kolay hissedilebilecek yetersiz soutmaya sebep olabilir. Kapi açikliinin giderilmesinde kullanilacak parça bilgileri aaidaki gibidir.

MALZEME TANIMI ALT MENTEE DESTEK PLAST PLASTK RONDELA(1,25MM)SERVS BYL. VDA M5*14 YPM T/T(BUZ BYZ)

MALZEME KODU 42009120 42026211 37004572

ADET 2 ADET 6 ADET 2 ADET

ZRVE Girii

6-30

VESTEL DTM PAZARLAMA A. 6.2. Kapi ve Conta Ayari:
Kapi ve conta ayarinin yapilabilmesi için ;

MÜTER HZMETLER GN.MD.YARDIMCILII

TEKNK BÜLTEN BZD- 2012-01 02-05-2012

Alt menteenin altina 2 adet mentee destek plastii yerletirilir. Alt kapinin altina plastik pul yerletirilir. Plastik pul sayisi kapi durumuna göre deiiklik gösterebilir (max 3 adet). Üst kapinin altina plastik pul yerletirilir. Plastik pul sayisi kapi durumuna göre deiiklik gösterebilir. (max 3 adet).

*** Talimata uygun ekilde ayak ayari yapilarak kapi durumlari tekrar kontrol edilir. Conta formunun tekrar eski konuma dönebilmesini hizlandirmak amaciyla alttaki ilemlerden birinin yapilmasi fayda salayacaktir. 1- Sicak su dökülerek conta alitirilabilir. 2- Saç kurutma makinesiyle conta isitilabilir.

6.3. Kapi Ayari ve Uygun Ayak Ayarinin Yapilmasi:
Ürünün yerletirilecei bölümün düzgün ve sert bir zemin olmasina dikkat edilmelidir. Uygun olmayan durumlarda müteriye bilgi verilmelidir. Dolabin Ayarli Ayaklarinin Ayarlanmasi: Ürünü düzgün bir zemine yerletiriniz ve hafifçe geriye yatiriniz. Önce mentee tarafindaki (sa) ayarli ayai açiniz ve dolabi yavaça sert bir zemine oturtunuz. Sonra dier ayarli ayai (sol) açip boluu alacak ekilde dengeyi salayiniz.

2

1

7-30

VESTEL DTM PAZARLAMA A.

MÜTER HZMETLER GN.MD.YARDIMCILII

TEKNK BÜLTEN BZD- 2012-01 02-05-2012

6.4. Ayarli Ayak Ayarlanmasinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Ayarli ayaklar ayarlanirken, ürüne çok hafif bir ekilde geriye doru eim verilmelidir. Verilen hafif eim sayesinde soutucu ve dondurucu kapilar açilip serbest birakildii zaman yava bir ekilde kendiliinden kapanmalidir. Bu ayarin mutlaka yapilmasi gerekmektedir. Bu ilemin yapilmasi ile birlikte, Ürün kapilarinin tüketici tarafindan açik unutulmasi durumunda, geriye doru verilen hafif eim ile ürünün kapilari kendiliinden yavaca kapanacaktir. Böylece tüketici kaynakli olarak ürün kapilarinin açik kalmasinin önüne geçilecektir. Geriye doru verilen eim sayesinde, ürün kapilarinin gövde üzerine kuvvet uygulamasi sebebiyle conta form bozulmalari ve kapida aralik kalma problemlerinin önüne geçilecektir. Hava kanali menfez azinda, defrost ilemi sonrasi meydana gelen su damlaciklarinin tava içerisine akmasi salanacaktir. Bu da menfez giriindeki damlaciklarin tekrar donarak birikmesini engelleyecektir.

7. Hava Akii ve Ara Bölme Kontrolü:
Alt kapi açik, üst kapi kapali konumda iken soutucu lamba butonuna basarak soutucu hava kanallarindan akiin olup olmadii el ile kontrol edilir.

Soutucu bölümden hava akii yok ise, soutucu bölüm butonuna basili iken üst kapiyi 1 cm aralayiniz (dondurucu fan çaliacak ekilde). Soutucu bölme hava kanallarindan hava akiinin olup olmadii tekrar el ile kontrol edilir. 8-30

VESTEL DTM PAZARLAMA A.

MÜTER HZMETLER GN.MD.YARDIMCILII

TEKNK BÜLTEN BZD- 2012-01 02-05-2012

Üst kapiyi araladiktan sonra soutucu bölüm hava kanallarindan, Hava akii yok ise; damper termostat veya damper motoru kontrol edilir. Damper termostat sökülür, el ile isitilarak damperin açilip açilmadii kontrol edilir. Hava akii var ise; dondurucu hava kanallari açilarak buzlanma yeri tespit edilmelidir.

8. Buzlanma Yeri Kontrolü:
Buzlanma yeri kontrolü için dondurucu bölümdeki hava kanallarini açiniz. Evapta karlanma meydana gelmi ise dondurucu hava kanalinin açilmasi ile bu karlanma görülecektir. Evap tavasinda meydana gelen buzlanma, su tahliye hortumunun balangiç noktasinda younluk gösterecektir. Evap üzerinde karlanma olmadii halde, hava akii kontrolü neticesinde dondurucu kapak 1 cm açildiinda hava akii salaniyor ise ara bölme ayna yardimi ile kontrol edilmelidir.

Üründe gözlenen buzlanma durumuna göre alttaki ilem basamaklarini takip ediniz.

9. Ara Bölme Buzlanma:
Aaidaki ekilde gelen ikayetlerde No Frost üründe ara bölme buzlanma arizasi olma olasilii yüksektir. Dondurucu bölümün dondurmamasi, soutucu bölümün soutmamasi, soutucu bölümdeki yiyeceklerin bozulmasi. Soutucu bölüm tavaninda nem veya damlacik eklinde su birikmesi.

Damper termostat arizasi veya damper termostatin yapimasi da ayni ikayete neden olmaktadir. Bu neden ile ara bölmede buzlanma tespit edilmemesi durumunda, soutucu hava kanal kapai muhakkak sökülerek damper termostatin çaliip çalimadii kontrol edilmelidir. Ara bölmede buzlanma veya damper termostatta ariza/yapima tespit edilmemesi durumunda buzdolabinin soutma performansinin yeterli olup olmadii testo ile ölçülmelidir. Testo ile ölçümün nasil yapilmasi gerektii Madde 9.4.2 "TESTO LE SOUTMA ÖLÇÜMÜ" balii altinda verilmitir. Damper termostatta ariza tespit edilmesi durumunda termostat deitirilmelidir. Yapima var ise buz temizlenerek yapima giderilmelidir. Damper termostatin yapimasinin engellenmesine yönelik fabrikamiz çalima yapmaktadir, çalima tamamlaninca bu konuda ayrica yeni bir bülten yayinlanacaktir. Yapilan ariza tespitinde, arizali üründe ara bölme buzlanma olutuu tespit edilmi ise ve söz konusu ürünün daha önceki Zirve kayitlarinda ara bölme buzlanma arizasi mevcut deil ise ürün tipine göre gerekli ilemler yapilmalidir. 9-30

VESTEL DTM PAZARLAMA A.

MÜTER HZMETLER GN.MD.YARDIMCILII

TEKNK BÜLTEN BZD- 2012-01 02-05-2012

Arizali üründe, uygulanan çözüm önerilerine ramen ikinci veya daha fazla ara bölme buzlanma arizasi meydana gelmi ise "9.4 Ürün Deiimi" maddesine geçilmelidir. Tüketici onarim yerine deiim istiyor ise daha önce ABB ile ilgili onarim yapilip yapilmadiina veya bülten uygulanip uygulanmdiina bakilmaksizin "9.4 Ürün Deiimi" maddesine geçilmelidir. Ara bölmesinde buzlanma meydana gelen ürünlerde, ara bölme buzlanmanin kesin olarak belirlenebilmesi için ara bölme bir ayna ile kontrol edilmelidir. Kontrol için dondurucu hava kanal kapai sökülmeli ve rahat bir çekim açisi için evap kenara alinmalidir.

Ara bölmenin geniliinde bir ayna ile ara bölme kontrol edilmelidir.

Belirtilen ekilde ara bölme buzlanmasi tespit edildii takdirde, elektronik ve mekanik ürünler için aaida belirtilen adimlar uygulanir.

10-30

VESTEL DTM PAZARLAMA A.

MÜTER HZMETLER GN.MD.YARDIMCILII

TEKNK BÜLTEN BZD- 2012-01 02-05-2012

9.1. Elektronik Ürünler çin Yapilmasi Gereken lem:
Ürünün Ana kartini yenisi ile deitiriniz. ZRVE Girii

9.2. Mekanik Timerli Ürünler çin Yapilmasi Gereken lem:
Üründe yer alan mekanik timeri, elektronik timer ile deitiriniz. · V32013428 - Elektronik Timer Hafizali (V32002306 kodlu yedek parçaya muadil olarak gelmektedir. Muadil kod, elektronik timer siparii verildiinde yeni algoritmali elektronik timerin gönderilmesi amaci ile oluturulmutur. Bülten ile birlikte kod siparie açilmitir.) V32006036 - ELEKTRONK TIMER KABLOSU ­ (ÜST) V32002436 - ELEKTRONK TIMER KABLOSU ­ (ALT) (Timer kabin dibinde ise kullanilmalidir. TK 2005-11 BD Mekanik No-Frost Modellerde Timer'in Yer Deiiklii Hk isimli teknik bülten ile açiklanmitir. )

· ·

Üründe bulunan mekanik "timer" in, elektronik timer ile deitirilmesi ile birlikte ürün üzerinde souk ortam rölesinin bulunup bulunmadii kontrol edilmelidir. Eer souk ortam rölesi var ise, elektronik "timer" in takilmasi ile birlikte üründen çikartilmalidir. Elektronik "timer" li ürünler için yeni bir malzeme kodu oluturulmutur- V32013428 - Elektronik Timer Hafizali . Bu yeni elektronik timer ile birlikte timer hafiza özellii kazanmitir. Hafizali elektronik "timer" lar sayesinde özellikle elektrik kesintileri sebebiyle oluan arizalar ortadan kalkacaktir.

11-30

VESTEL DTM PAZARLAMA A.
ZRVE Girii

MÜTER HZMETLER GN.MD.YARDIMCILII

TEKNK BÜLTEN BZD- 2012-01 02-05-2012

9.3. Elektromekanik Ürünler (EMT) çin Yapilmasi Gereken lem:
EMT li mekanik ürünlerde, ürünün üretim tarihi 15/10/2009 ile 09/08/2011 arasinda ise; · · V32016486 ( EMT ) V32010909 ( Ortam Sensörü )

Sipari edilmelidir.

12-30

VESTEL DTM PAZARLAMA A.
ZRVE Girii

MÜTER HZMETLER GN.MD.YARDIMCILII

TEKNK BÜLTEN BZD- 2012-01 02-05-2012

9.4. Ürün Deiimi
VESTEL ve REGAL markali No frost ürünlerde, bu bültende yer alan uygulamalar en az bir kere uygulanmi ve ariza giderilememi ise veya ariza tekrar etmi ise ürün için Teknik Web Formu doldurulmadan dorudan deiim açilmalidir. Ayrica tüketici onarim yerine deiim istiyor ise daha önce ABB ile ilgili onarim yapilip yapilmadiina veya bülten uygulanip uygulanmadiina bakilmaksizin yine ayni ekilde deiim açilmalidir. Deiim açilacak olsa dahi yerinde tespit yapilmali ve gerekli resimler çekilmelidir. Deiim gerekçesi "problem çözülemiyor" olmalidir. Deiimin onaylanabilmesi için aaidaki bilgilerin "Zirve" ye yüklenmi olmasi gerekmektedir. Bilgilerin eksik olmasi sürecin uzamasina ve tüketici memnuniyetsizliine neden olacaktir. Ara Bölme Buzlanmaya ait fotoraf. Tavandaki terlemeden ziyade ara bölümün resmi çekilmelidir. Testo ölçümü alinmi ise Testo deerleri

Ürün deiimi uygulamasi ; Garanti çin Ürün: Üründe garanti süresi içerisinde en az iki kere ara bölme buzlanma problemi meydana gelmi ise, garanti içi ücretsiz deiim yapilacaktir.

13-30

VESTEL DTM PAZARLAMA A.


MÜTER HZMETLER GN.MD.YARDIMCILII

TEKNK BÜLTEN BZD- 2012-01 02-05-2012

Garanti Dii Ürün: Garanti süresi içerinde en az 2 kere Ara bölme buzlanmasi meydana gelmi, üründe malzeme arizasi yok ve söz konusu bülten uygulanmi ise ürüne garanti dahili ücretsiz deiim açilmalidir.

9.4.1 Fotoraf Çekimi:
Ara bölmesinde buzlanma tespit edilen ürünlerin deiim sürecinin sorunsuz bir ekilde tamamlanabilmesi için, üründe meydana gelen ara bölme buzlanma fotorafi deiim çarisina eklenmelidir. Uygun fotoraf çekimi için Madde 6. (Ara Bölmede Buzlanma) ile belirtilen ekilde ara bölme bir ayna ile kontrol edilmelidir. Ayna ile yapilan kontrol neticesinde görülen buzlanma, fotoraf çekilerek deiim çarisinin içine yerletirilmelidir. Aynanin üzerine asetatli kalem ile ürünün seri numarasi yazilmali ve resim o ekilde çekilmelidir. Eer seri numarasi ayna yüzeyine simiyor ise kodu ile birlikte seri numarasinin son 7 rakami yazilmalidir. Ayna üzerine asetatli kalem ile yazilan seri numarasi daha sonra kolonya yardimi ile temizlenebilir. Fotoraf, ara bölme karisina yerletirilen ayna yardimi ile ara bölmeyi tam karidan görecek ekilde çekilmelidir. Fotoraf çekimi sirasinda birden fazla fotoraf çekilerek en uygun olan çariya eklenmelidir.

Uygun Fotoraf Açisi

Ara bölme buzlanma örnei Buzlanmanin var olup olmadiindan emin olunamayan durumlarda, fener yardimi ile kontrol edilebilir.

Soutucu kisim üst bölümünde su damlaciklari var ise fotoraf ile belirtilmelidir. 14-30

VESTEL DTM PAZARLAMA A.

MÜTER HZMETLER GN.MD.YARDIMCILII

TEKNK BÜLTEN BZD- 2012-01 02-05-2012

9.4.1.1 El Terminali le Fotoraf Yüklenmesi:

ekil. 1

ekil. 2

ekil. 3 15-30

ekil. 4

VESTEL DTM PAZARLAMA A.

MÜTER HZMETLER GN.MD.YARDIMCILII

TEKNK BÜLTEN BZD- 2012-01 02-05-2012

ekil. 5

ekil. 6

9.4.2. Testo le Soutma Ölçümü:
Ara bölme buzlanma problemi olan bir üründe soutucu bölümün soutma deerlerinin oldukça yüksek, dondurucu bölüm soutma deerlerinin normale yakin olmasi beklenmektedir. ki adet testo, ayni anda ürüne yerletirilerek en az 24 saat ürün içerisinde kalmali ve ayni zaman diliminde ölçü almalidir. Testo ölçüm araliklari ayni deere ayarlanmalidir.

Testo ile yapilan ölçümler neticesinde elde edilen grafikler, "Zirve" ye girilmelidir. Yükleme esnasinda aaidaki noktalara dikkat edilmelidir. Bilgilerin eksik girilmesi, onay ve deiim süreçlerinin uzamasina, gereksiz yere tüketici memnuniyetsizlii olumasina neden olacaktir. Dosya adlari dondurucu bölüm ve soutucu bölüm olarak mutlaka belirtilmelidir. Testo ile ölçüm yapilirken mutlaka set deerleri belirtilmelidir. 16-30

VESTEL DTM PAZARLAMA A.


MÜTER HZMETLER GN.MD.YARDIMCILII Ortam sicaklik deeri mutlaka belirtilmelidir.

TEKNK BÜLTEN BZD- 2012-01 02-05-2012

Bilgisayar üzerinden dosya adlarinin düzenlenmesi,

Türkçe Windows kullanan bilgisayarlarda ,,Rename kisminda ,,Ad deitir ifadesi yer almaktadir.

9.4.3. Zirve Sistemine Fotoraf ve Testo Dosyasi Yüklenmesi
Zirve sistemine Testo deerleri ve resim dosyasi yüklenirken izlenmesi gereken yol aaidaki gibidir. Eer ara bölme fotorafi el terminali ile çekilmemi ise (bkz. Bölüm 9.4.1.1 El Terminali le Fotoraf Yüklenmesi) testo deerleri ile birlikte fotoraflar da yüklenmelidir.

Seri No lemleri ( Çari numarsinda da girilebilir ) Seri No Arama Hizmet Siparileri `'AÇIK veya BEKLYOR'' Olan Çari Seçilir

`'Ek'' Kismi Açilir

17-30

VESTEL DTM PAZARLAMA A.

MÜTER HZMETLER GN.MD.YARDIMCILII

TEKNK BÜLTEN BZD- 2012-01 02-05-2012

`'Gözat'' seçilerek bilgisayarda bulunan testo dosyalari seçilerek yüklenir. 10. Dondurucu Hava Kanali Üfleme Deliklerinde Veya Dondurucu Fan Motoru Pervanesi Etrafinda Buzlanma
Malzeme deiiminin uygulanmasi gereken durumlar: 1. Dondurucu bölüm hava üfleme deliklerinde sarkit eklinde buz olumasi 2. Dondurucu bölüm fan motoru pervanesinin buzlara sürtmesi sonucu sesli çalimasi

10.1 Elektronik ürünler için:
590 MAESTRO model elektronik ürünlerde; Üretim tarihi 05.07.2011 öncesi ise; V32016095 ( Anakart ) kodlu parça kullanilmalidir. Cosmo, Stilt, Idea, Lotus, Cube model elektronik ürünlerde; 32017855 ANA KART/ICE(SERVIS-16H) kodlu parça kullanilmalidir. Malzeme siparilerinizde, çari içerisine mutlaka fotoraf eklenmelidir.

18-30

VESTEL DTM PAZARLAMA A.
ZRVE Girii

MÜTER HZMETLER GN.MD.YARDIMCILII

TEKNK BÜLTEN BZD- 2012-01 02-05-2012

10.2 Elektromekanik Ürünler çin (EMT):
Ürünün üretim tarihi 15.10.2009 ile 09.08.2011 arasinda ise; · · V32016486 ( EMT ) V32010909 ( Ortam Sensörü )

Kodlu malzemeler sipari verilerek, ürünlerde bulunan eski EMT ve ortam sensörü ile deitirilmelidir. Not: Bültende belirtilen Anakart takilmadan önce hava kanali üzerinde ve fan motoru pervanesi etrafinda oluan buzlar eritilmelidir. Hava kanallari saç kurutma makinesiyle kurutulmalidir.

11. Fin Evapta Karlanma / Buzlanma:
Aaidaki resimde belirtildii gibi Fin Evap Karlanmasi / Buzlanmasi olarak belirtilen problem, Fin evap yüzeyinin karlanmasidir. Dondurucu hava kanal kapainin sökülmesi ile birlikte Fin Evap üzerinde meydana gelen karlanma tespit edilir.

19-30

VESTEL DTM PAZARLAMA A.

MÜTER HZMETLER GN.MD.YARDIMCILII Fin evap üzerinde oluan bu buzlanma iki neden ile oluabilmektedir. 1 ) Elektriksel komponent veya balanti hatasi durumunda 2) Elektro Mekanik Termostatli ( EMT ) ürünlerde, algoritmadan kaynakli.

TEKNK BÜLTEN BZD- 2012-01 02-05-2012

Evap buzlanmasi onarimi sirasinda, evap üzerindeki buzlarin eritilmesi gerekmektedir. Eritme sirasinda termal fuze nin olduu kismin isitilmamasina dikkat edilmelidir. Eer isitilirsa isinin etkisiyle termal fuze ,, nin isisi 76°C dereceyi geçebilir. Bu yüksek sicaklik termal fuze ,,nin bozulmasina sebep olmaktadir.

11.1

Elektriksel Komponent Kontrolü ­ Manuel Defrost lemi:

Manuel defrost ilemi ile birlikte çektii güçlerden yola çikilarak üründe kullanilan rezistanslarin kontrolü yapilir.

11.1.1 Elektronik Ürünler çin Alttaki Kontrolleri Yapiniz:
Cihaz güç monitörü üzerinden fie takilarak çalitirilir. Dondurucu butona sürekli basilarak alt kapi 3 kez açilip kapatilir ve servis moduna girilir. Ürün servis modunda iken ,,MODE tuuna 2 kere basilarak manuel defrost ilemi balatilir ve defrost rezistanslari aktif olur. Ölçülen güç deerleri sayfa 7 deki tablodan teyit edilmelidir.

11.1.2 Mekanik ("Timer" li ve Elektromekanik Termostatli (EMT ) li Ürünler çin:
Cihaz güç monitörü üzerinden fie takilarak çalitirilir. Manuel defrost için ; Mekanik timerli ise; timer milini çevirerek ürünü defrosta aliniz. Timer milini resimde gösterilen konuma getiriniz.

20-30

VESTEL DTM PAZARLAMA A.

MÜTER HZMETLER GN.MD.YARDIMCILII

TEKNK BÜLTEN BZD- 2012-01 02-05-2012

Elektronik timerli ise; ürün elektronik timerli ise iki yöntem ile manuel defrost ilemi gerçekletirilir Yöntem 1: Ürünün fiini söktükten sonra Timer üzerindeki 2 nolu kirmizi kablo ile 3 nolu siyah kablo birletirilerek Manuel defrosta alinir. Defrost sonrasi tekrar kablo balantilari yapilir. Yöntem 2: Ürüne mekanik timer takilarak ürün defrosta alinir.

Elektromekanik Termostatli (EMT ) li ise ; dondurucu termostati 5 sn içinde 5-1-5 yaparak ürünü defrosta aliniz.

11.1.3 Manuel Defrostta Komponent ncelenmesi
Manuel defrost baladiinda buzdolabi üzerinde bulunan Ara Bölme ve Fin Evap rezistanslari devreye girer. Güç monitöründen okunan deer, aaidaki listede bulunan rezistans deerleri toplamiyla kiyaslanir. Deerler arasinda büyük farkliliklar varsa rezistanslardan birisi arizalidir. Deerler arasindaki küçük farkliliklar voltaj deerinin 220Vdan farkli olmasindan kaynaklanir.

Ürün, manuel defrost aninda güç çekmiyor ise ; alttaki kontrolleri yapiniz.

11.1.4 Termal Sigorta Ölçümü:
Termal sigorta kapali devre olmalidir. Termal sigortanin açik devre olmasi durumunda yenisi ile deitiriniz.

21-30

VESTEL DTM PAZARLAMA A.
ZRVE Girii

MÜTER HZMETLER GN.MD.YARDIMCILII

TEKNK BÜLTEN BZD- 2012-01 02-05-2012

11.1.5 Bimetal Termostat Ölçümü:
8 °C altindaki sicakliklarda kapali(kisa) devre göstermelidir. Ölçü aleti buzzer (sesli uyari_direnç) konumuna alinarak açik yada kapali devre kontrolü yapilir. +8°C ,,den daha souk ortamda , Bimetal termostat açik devre ise yenisi ile deitiriniz. Dikkat! Bimetal, ölçü aleti ile ölçümü yapilirken isinma ve soumalara hemen reaksiyon vermemektedir. 8 dereceyi gördükten birkaç dakika sonra kisa devre veya açik devre olmaktadir.

Komponentlerin salam olmasi durumunda madde 11.1.6 uygulanmalidir.

22-30

VESTEL DTM PAZARLAMA A.
ZRVE Girii

MÜTER HZMETLER GN.MD.YARDIMCILII

TEKNK BÜLTEN BZD- 2012-01 02-05-2012

11.1.6 Elektro Mekanik Termostatli Ürünlerde Malzeme Kodlari
Elektriksel komponentlerin ölçümler sonucu salam olmasi durumunda FN EVAP KARLANMASI için aaida belirtilen malzeme kodlari sipari edilmelidir. Ürünün üretim tarihi 15/10/2009 ile 09/08/2011 arasinda ise; · · V32016486 ( EMT ) V32010909 ( Ortam Sensörü )

Kodlu malzemeler sipari verilerek ürünlerdeki eski EMT ve ortam sensörü ile deitirilmelidir. Üretim tarihlerinin önemi; 15/10/2009 : Elektro mekanik termostatin ürünlerde kullanilmaya balandii tarih. 09/08/2011 : Ürünlerde kullanilan elektro mekanik termostatin algoritmasinin deitirilme tarihidir. 09/08/2011 tarihinden sonra üretilen ürünlerde yeni algoritmali timer kullanilmaktadir.

23-30

VESTEL DTM PAZARLAMA A.

MÜTER HZMETLER GN.MD.YARDIMCILII

TEKNK BÜLTEN BZD- 2012-01 02-05-2012

ZRVE Girii

12. Evap Tavasinin Buzlanmasi:
Evaporotörün alt kisminda yer alan bölgenin buzlanmasidir. Su tahliye hortumunun tikanmasi veya evap rezistansinin arizasi ile olumaktadir.

24-30

VESTEL DTM PAZARLAMA A.

MÜTER HZMETLER GN.MD.YARDIMCILII

TEKNK BÜLTEN BZD- 2012-01 02-05-2012

12.1 Su tahliye Hortumunun Tikanmasi Sonucu Buzlanma
Yukarida görüldüü gibi fin evap alt tavasi buzlanmasi, su giderinin tikali olduuna iaret eder. Yapilmasi gereken ilem buzun eritilip ardindan su tahliye kanalina sicak su dökülerek suyun akip akmadiinin kontrol edilmesidir. Su tahliye kanali tikali ise kilavuz tel yardimiyla tikaniklik açilmalidir.

Su tahliye kanalinin buharlatirma kabina gelen ucunda sesi önlemek için "zurna" diye tabir edilen plastik parça bulunmaktadir. Bu parça bazi durumlarda katlanarak suyun akiina engel olabilir. Bu plastik parçadan su akiinin düzgün olup olmadii kontrol edilmelidir.

12.2 Ara Bölme Rezistansinin Açik Devre Olmasi
Avometre yardimiyla ara bölme rezistansi salamlik kontrolü yapiniz. Ölçülmesi gereken ohm deeri 700 ­ 900 ohm arasinda olmalidir. Açik devre olmasi durumunda ara bölme rezistansinin deitirilmesi gerekmektedir.

Ara Bölme Rezistans Ölçümü ­ Rezistans Salam 25-30

VESTEL DTM PAZARLAMA A.

MÜTER HZMETLER GN.MD.YARDIMCILII

TEKNK BÜLTEN BZD- 2012-01 02-05-2012

12.2.1 Ara Bölme Rezistansi:

12.2.2 Ara Bölme Rezistansinin Deitirilmesi:
17 Temmuz 2007 tarihinde yeni tip ara bölme rezistanslara geçi yapilmitir. Bu tarihten önce üretilen ürünlerde ara bölme rezistanslari salam olsa bile kodlara göre deitirilmelidir. Uygulama TK-BZD-05 bülteninde ayrintili olarak anlatilmitir.

26-30

VESTEL DTM PAZARLAMA A.

MÜTER HZMETLER GN.MD.YARDIMCILII

TEKNK BÜLTEN BZD- 2012-01 02-05-2012

Su Tahliye Isiticisi

Ara Bölme Isiticisi

Ara bölme isitici, resimde de görüldüü gibi ara bölmeye girdii noktadan düzgün bir ekilde kesilmelidir. Daha sonrasinda kalan kisim su oluundan sökülerek çikartilmali ve isiticinin yapitirilacai yüzey saç kurutma makinasi veya kuru bez ile kurutulmalidir. Ara bölme içindeki eski isiticinin kesik kalan uç kisimlari, rezistans ile birlikte gelen alüminyum bant yardimi ile kapatilmalidir. ZRVE Girii

13. Dondurucu Hava Kanal Kapak Grubu Kontrolü
Hava kanal kapak grubu aaida gösterilen resimdeki gibi yeni tip olmalidir. Eski tip kapaklar yeni tip kapaklar ile deitirilmeli, malzemeler aaida verilen listeden üretim tarihi ve gövde grubuna göre seçilmelidir.

27-30

VESTEL DTM PAZARLAMA A.

MÜTER HZMETLER GN.MD.YARDIMCILII

TEKNK BÜLTEN BZD- 2012-01 02-05-2012

MLZ. KOD V42016822 V42016823 V42016824 V42016825

MALZEME ADI DOND.HAVA KANAL GR/465 (KULAKSIZ) DOND.HAVA KANAL GR/565 (KULAKSIZ) DOND.HAVA KANAL GR/540 (KULAKSIZ) DOND.HAVA KANAL GR/640 (KULAKSIZ)

ÜRETM TARH 30.11.2006' tarihinden önce üretilen 465 model NoFrost modellerde 30.11.2006' tarihinden önce üretilen 565 model NoFrost modellerde 10.11.2006' tarihinden önce üretilen 540 model NoFrost modellerde 29.09.2006' tarihinden önce üretilen 640 model NoFrost modellerde

Üzerinde yeni tip kapak grubu olmasina ramen, kapak tirnaklarinin tam oturmadii veya deforme olduu durumlarda kapak çevresinden evap yüzeyine nem geçii olacai için, yukaridaki karlanma durumlariyla karilailabilir. Bu sebeple, kapak grubunun tam olarak oturduu ve üzerinde herhangi bir deformasyon olumadii kontrol edilmelidir.

14. El Terminalinden Yedek Parça Siparii:
Yedek parça siparilerinizi el terminalinden vermek isterseniz, bu konu hakkinda detayli bilgi yayinlanmi olan GNY2012-12 (Terminal Üzerinden Yedek Parça Siparii, Rezervasyonu ve Önemli Telefon Ekrani) nolu genel bülten ile sizlere aktarilmitir. El terminali ile giri yapilirken ZRVE girilerindeki ; Ariza Grubu Ariza Tipi Bölüm Kodu Ariza Kodu Onarim Kodu

Bu bültende yayinlandii ekilde girilmelidir.

28-30

VESTEL DTM PAZARLAMA A.

MÜTER HZMETLER GN.MD.YARDIMCILII

TEKNK BÜLTEN BZD- 2012-01 02-05-2012

El Terminalinden Yedek Parça Siparii

15. Üretim Tarihinin Belirlenmesi:
Üretim tarihi iki ekilde kontrol edilebilir. Ürün di gövde seri numarasi etiketinden aaida belirtildii gibi okunabilir. Örnek olarak aaidaki ürünün üretim tarihi: 24/06/2011



Ürün iç kisim sebzelik bölümünde bulunan etiketten okunabilir. Etiket üzerinde ,, Üretim Tarihi olarak belirtilmitir. Örnek olarak aaidaki ürünün üretim tarihi : 24/06/2011 tarihidir.

29-30

VESTEL DTM PAZARLAMA A.

MÜTER HZMETLER GN.MD.YARDIMCILII

TEKNK BÜLTEN BZD- 2012-01 02-05-2012

30-30