Text preview for : espero.pdf part of DAEWOO ESPERO RomanianBack to : espero.part01.rar | Home

ESPERO

INFORMAȚII GENERALE 11

CAPITOLUL 1

INFORMAȚII GENERALE
CUPRINS
MĂSURI DE SIGURANȚĂ ................................................................................................................... 12 INSTRUCȚIUNI GENERALE DE REPARAȚIE ................................................................................... 12 DESCRIERE GENERALĂ .................................................................................................................... 13 ÎNTREȚINERE ȘI UNGERE ................................................................................................................. 17 DATE TEHNICE .................................................................................................................................. 114 SPECIFICAȚII ...................................................................................................................................... 115

12

INFORMAȚII GENERALE

ESPERO

1. MĂSURI DE SIGURANȚĂ
Întreținerea și repararea corectă este foarte importantă pentru funcționarea sigură și fiabilă a tuturor motoarelor de vehicule. Procedurile de service conținute în aceste instrucțiuni de service sînt metode efective de întreținere și reparare. Unele din aceste operații se fac numai cu S.D.V.-uri special proiectate pentru acest scop. Aceaste S.D.V.-uri speciale trebuie folosite cum și cînd este recomandat. Este obligatoriu ca măsurile de siguranță și de prevenire conținute în aceste instrucțiuni de service să fie citite și urmate pentru a minimiza riscul unor accidentări ale personalului de service, ca rezultat al unei metode incorecte, și pentru a elimina posibilitatea deteriorării vehiculului. Cînd realizați operații care implică posibilitatea apariției unui scurtcircuit electric, conectorul de masă trebuie deconectat de la baterie. Dispozitivele electrice precum ceasul și posturile memorate la radio trebuie, de aceea, reprogramate cînd se reconectează conectorul de masă. Aceste atenționări și precauții nu sînt exhaustive. Producătorul nu poate să prevadă și să evalueze toate modurile în care întreținerea și repararea pot fi realizate sau posibililele consecințe întîmplătoare ale fiecărei metode. De aceea este foarte important ca oricine folosește o procedură sau o sculă de service care nu este recomandată trebuie să se asigure că nu pune în pericol nici persoana sa, nici vehiculul. Operațiile de service pentru diferite grupuri sînt descrise în primul rînd pentru vehicule cu volanul pe stînga. Operațiile pentru vehiculele cu volanul pe dreapta sînt, de regulă, analoage (imagini în oglindă). Funcțiunile diferitelor sisteme sînt aceleași și pentru vehicule cu volanul pe stînga, și pentru cele cu volanul pe dreapta. Acolo unde există diferențe semnificative, sînt prezentate informații relevante. S.D.V.-urile speciale folosite în operațiile de service pentru o grupă principală sînt prezentate la sfîrșitul fiecărei operații service.

2. INSTRUCȚIUNI GENERALE DE REPARAȚIE
Dacă este folosit un cric, sînt recomandate următoarele precauții. Se parchează vehiculul pe teren drept, se blochează roata din față sau din spate, se poziționează cricul sub șasiu, se ridică vehiculul și se pune pe un suport, iar apoi se realizează operațiile de service. Înainte de a începe operațiile de service SE DECONECTEAZĂ CABLUL DE MASĂ de la baterie pentru a reduce posibilitățile de deteriorare sau ardere a cablurior datorită scurtcircuitelor. Se folosesc huse de caroserie, de scaune și de podea pentru a le proteja de defecte sau murdărie. Lichidul de frînă și antigelul trebuie mînuite cu grijă deoarece pot cauza deteriorarea vopselei. Folosirea potrivită a S.D.V.-urilor recomandate, ca și a sculelor disponibile, este esențială pentru o reparație eficientă și corectă. Se folosesc numai piese originale DAEWOO. Știfturile, garniturile, garniturile torice, simeringurile, șaibele de blocaj și piulițele autoblocante folosite trebuie aruncate și trebuie folosite unele noi. Pentru o ușoară și rapidă remontare se păstrează piesele demontate pe categorii. Păstrarea separată a șuruburilor și piulițelor de montaj este foarte importantă deoarece ele sînt proiectate diferit în funcție de locul de folosire. Se curăță piesele înaintea verificării sau reasamblării lor. Se curăță, de asmenea, circuitele de ulei, etc., folosind aer comprimat pentru a vă asigura că nu există restricții pe traseele de ulei. Se ung cu ulei sau vaselină suprafețele de rotație și de frecare ale pieselor înaintea montării. Cînd este necesar, se folosește o soluție de etanșare pe garnituri pentru a preveni pierderile. Piulițele și șuruburile se strîng la cuplurile specificate. Cînd operațiile de service sînt terminate, se face o verificare finală pentru a vă asigura că procedurile de service au fost executate corect și problema este rezolvată.

ESPERO

INFORMAȚII GENERALE 13

3. DESCRIERE GENERALĂ
3-1. IDENTIFICAREA VEHICULULUI
· Plăcuța cu numărul de identificare al vehiculului (V.I.N) este fixată pe bara transversală superioară (suprafața superioară a suportului radiatorului).

Fig. 4 Localizarea numărului șasiului Fig. 1 Poziția plăcuței V.I.N. Eticheta de conformitate Zona Golfului este așezată pe porțiunea cea mai joasă a stîlpului central dreapta al vehiculului, numai la cele care se exportă în țările din Zona Golfului.

Fig. 2 Plăcuța cu numărul de identificare a vehiculului (V.I.N) Numărul motorului este ștanțat pe blocul cilindrilor sub galeria de evacuare lîngă volant.

Fig. 5 Eticheta de conformitate Zona Golfului

Fig. 3 Localizarea numărului motorului Numărul șasiului (numărul de identificare al vehiculului) este ștanțat pe podeaua vehiculului între ușa și scaunul din dreapta față.

14

INFORMAȚII GENERALE

ESPERO

AUTOTURISM NUMĂR DE IDENTIFICARE AL VEHICULULUI K L A E M 19 W 1 P B 1 2 3 4 5 6
Țara de origine K: Korea Producător L: Daewoo Motor Co., Ltd. Număr de serie Uzina de montare B: Uzina din Bupyeong An model L: 1990 P: 1993 M: 1991 R: 1994 N: 1992 S: 1995 Utilizare vehicul 1: Utilizare generală 2: Utilizare specială Tip motor E: 2,0 S CIH L4, 2BBL F: 2,0 E CIH L4 G: 1,5 OHC, FAM 1, transversal H: 1,5 OHC, FAM 1, longitudinal K: 2,0 OHC, FAM 2, transversal L: 1,5 LPG, FAM1, transversal R: 1,9 E CIH, L4 S: 2,0 E CIH, L6 T: 1,5 OHC, FAM 1, TBI, transversal U: 1,5 OHC, FAM 1, TBI, longitudinal V: 1,5 DOHC, FAM 1, MPFI, transversal W: 2,0 OHC, FAM 2, MPFI, longitudinal Y: 1,5 OHC, FAM 1, MPFI, transversal 6: 1,6 OHC, FAM 1, TBI, transversal 1: 2,0 OHV, DIESEL

Tipul vehiculului A: mașină de pasageri Model T: Racer, Fantasy, Cielo J: Espero V: Royale Duke P: Royale Prince S: Royale Salon C: Super Salon E: Prince (V-93) N: Super Salon (V-93) Tip tracțiune și transmisie F: Tracțiune față, cutie de viteze manuală A: Tracțiune față, cutie de viteze automată M: Tracțiune spate, cutie de viteze manuală R: Tracțiune spate, cutie de viteze automată Tip caroserie 08: 2 uși break 19: 4 uși berlină, 6 geamuri 68: 4 uși break, 6 geamuri 69: 4 uși berlină, 4 geamuri

ESPERO

INFORMAȚII GENERALE 15

3-2. PROCEDURI DE RIDICARE A VEHICULULUI
NOTĂ : Pentru a ridica vehiculul, echipamentul de ridicare poate fi plasat numai în punctele indicate. Dacă nu sînt utilizate aceste puncte precise, se pot produce deformări permanente ale caroseriei. Mulți dealeri cu facilități service sau stații service sînt echipați cu un anumit tip de elevator pentru automobile care trebuie sprijinit sub anumite părți ale șasiului pentru a ridica vehiculul. Figurile 6 și 7 indică zonele recomandate pentru contactul cu elevatorul la un Daewoo ESPERO. Dacă sînt utilizate alte metode de ridicare, se recomandă o grijă specială pentru a nu deteriora rezervorul, gîtul de umplere, sistemul de eșapament și dedesubtul caroseriei.

FAȚĂ

ZONELE DE CONTACT ALE ELEVATORULUI CU ȘASIUL ZONELE PODELEI DE AMPLASARE A CRICULUI ZONELE DE CONTACT ALE ELEVATORULUI CU SUSPENSIA

Ă FAȚ

FAȚĂ

PUNCT DE RIDICARE AL SUSPENSIEI SPATE

PUNCT DE RIDICARE CENTRAL (STG/DR)

Fig. 6 Punctele de ridicare ale vehiculului.

16

INFORMAȚII GENERALE

ESPERO

CONTACTELE ȘASIU - ELEVATOR SPATELE ROȚII DIN FAȚĂ

CONTACTELE ȘASIU - ELEVATOR FAȚA ROȚII DIN SPATE

CONTACTELE SUSPENSIE - ELEVATOR SUB BRAȚUL INFERIOR DIN FAȚĂ

CONTACTELE SUSPENSIE - ELEVATOR RIDICARE PE PUNTEA SPATE

Fig. 7 Punctele de ridicare ale vehiculului

ESPERO

INFORMAȚII GENERALE 17

4. ÎNTREȚINEREA ȘI UNGEREA 4-1. UTILIZARE NORMALĂ A
AUTOTURISMULUI
Instrucțiunile de întreținere conținute în anexa de întreținere sînt bazate pe presupunerea că mașina va fi utilizată așa cum a fost concepută: Să transporte pasageri și încărcătură între limitele indicate pe plăcuța montată pe marginea ușii șoferului. Să ruleze pe suprafețe de drum bune între limitele de viteză legale.

4-2. EXPLICAREA ANEXEI LUCRĂRILOR DE ÎNTREȚINERE
Serviciile conținute în anexa de întreținere sînt explicate mai jos. Cînd sînt efectuate următoarele lucrări de întreținere, asigurați-vă că toate componentele sînt înlocuite și toate reparațiile necesare sînt făcute înainte de a conduce mașina. Asigurați-vă că folosiți lichidele și lubrifianții specifici.

INTERVALUL PRESCRIS OPERAȚIUNEA DE ÎNTREȚINERE MOTOR

Kilometri sau timp (în luni), oricare din acestea survine mai întîi x1000 km Luni 1 10 6 20 12 30 18 40 24 50 30 60 36 70 42 80 48 90 100 54 60

Curele de transmisie DOHC (alternator, servodirecție) SOHC Ulei de motor și filtru de ulei (1)(3) Sistem de răcire și conexiuni furtunuri Lichid de răcire a motorului (3) Filtru de benzină Conducte alimentare cu combustibil și conexiuni Element filtrant de aer (2) Reglarea aprinderii Bujii Capac și rotor distribuitor Canistra vapori de benzină și conductele de legătură Ventilare carter Curea de distribuție DOHC SOHC

V V V V

V V S V V

V V S V V V V V S V

V V S V V

V V

S V

V V S V S S V V V S V V V

V V S V V

S S S V V V S V S V

V V S V V

V V

V V

V V S V S S V V V S V V V

V V S V V

V V S V V V V V S V

S V

V V

S S

V V

Legendă : V Verificați. Dacă este necesar, se corectează, se curăță, se reface nivelul sau se reglează S Schimbare (1) Dacă vehiculul este utilizat în condiții grele (mers frecvent pe distanțe scurte, motorul menținut mult timp la ralanti sau mers în mediu cu mult praf) se schimbă uleiul la motor la 5000 km sau la 3 luni, oricare din acestea survine mai întîi. (2) Operațiile de întreținere se fac mai des dacă vehiculul este utilizat în mediu cu mult praf. (3) Consultați capitolul Fluide și lubrifianți recomandați".

18

INFORMAȚII GENERALE

ESPERO

INTERVALUL PRESCRIS OPERAȚIUNEA DE ÎNTREȚINERE ȘASIU ȘI CAROSERIE

Kilometri sau timp (în luni), oricare din acestea survine mai întîi x1000 km Luni 1 10 6 20 12 30 18 40 24 50 30 60 36 70 42 80 48 90 100 54 60

Sistemul de evacuare Lichid de frînă (3) Tamburi și plăcuțe frînă spate (5) Discuri și plăcuțe frînă față (5) Frînă de parcare Conducte de frînă și conexiuni (inclusiv servofrîna) Rulmenți butuci spate și jocul Ulei cutie de viteze manuală (3) Cursă liberă a pedalelor de frînă și de ambreiaj Lichid de ambreiaj* (3) Ulei cutie de viteze automată* (3) Strîngere șuruburi și piulițe de la șasiu Starea pneurilor și presiunea de umflare Geometrie roți (4) Volanul și conexiunile la coloana de direcție Lichid și ulei servodirecție* (3) Burdufuri arbori de transmisie Centuri de siguranță, fixări și elemente de cuplare Ungere încuietori și balamale

V

V V V

V

V S V V V V V V V V V V V V V V V V V Se verifică V V V V V V V V V V V V V V

V V V S V S V S V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V S V V V S V V V V V V V V V V V V V V V cînd se observă o stare anormală V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V V

V S V V V V V V V V V V V V V V V V

Legendă : V Verificați. Dacă este necesar, se corectează, se curăță, se reface nivelul sau se reglează S Schimbare (1) Dacă vehiculul este utilizat în condiții grele (mers frecvent pe distanțe scurte, motorul menținut mult timp la ralenti sau mers în mediu cu mult praf) se schimbă uleiul la motor 5000 km sau la 3 luni, oricare din acestea survine mai întîi. (2) Operațiile de întreținere se fac mai des dacă vehiculul este utilizat în mediu cu mult praf. (3) Consultați capitolul Fluide și lubrifianți recomandați". (4) Dacă este necesar se schimbă poziția roților pe autovehicul prin rotație și se echilibrează. (5) Operațiile de întreținere se efectuează mai des dacă vehiculul este utilizat în condiții grele: mers pe distanțe scurte cu perioade lungi de menținere a motorului la ralenti și cu opriri și porniri frecvente sau mers în mediu cu mult praf.

ESPERO

INFORMAȚII GENERALE 19

Verificarea curelei de transmisie Cînd este folosită o curea separată pentru acționarea pompei servodirecției, a compresorului pentru aerul condiționat și a alternatorului, se verifică dacă are crăpături, marginile zdrențuite, uzură sau dacă tensiunea de întindere este cea specificată. Se reglează sau se înlocuiește cînd este nevoie. Schimbul uleiului de motor și al filtrului de ulei Se folosește întotdeauna ulei de motor de calitate SG sau CCMC G4/G5, sau de calitate superioară. Uleiurile SG" protejează mai bine decît uleiurile SF/ CC sau SF/CD. Desemnarea uleiului SG" se poate prezenta exclusiv sau în combinație cu altele cum ar fi SG/CC, SG/CD, etc. Vîscozitatea uleiului de motor Vîscozitatea uleiului de motor are influență asupra economiei de combustibil și asupra funcționării pe vreme rece. Uleiurile de motor cu o vîscozitate mai mică pot determina o mai bună economie de carburant și creșterea performanțelor pe vreme rece; oricum condițiile de vreme cu temperaturi mai ridicate cer uleiuri de motor cu vîscozitate mai mare pentru o ungere satisfăcătoare. Folosirea uleiurilor cu oricare altă vîscozitate decît vîscozitatea recomandată poate duce la defecțiuni ale motorului. Service la sistemul de răcire Se golește, se spală cu apă sub presiune și se reumple sistemul cu lichid de răcire nou. Vezi "Lichide și lubrifianți recomandați". Înlocuirea micro-filtrului de combustibil Se înlocuiește filtrul de combustibil al motorului la fiecare 40.000 km. Este localizat în partea dreaptă sub șasiu, lîngă rezervorul de combustibil. Înlocuirea filtrului de aer Se înlocuiește filtrul de aer la fiecare 30.000 km. Se înlocuiește mai des în condiții de praf. Înlocuirea bujiilor Se înlocuiesc bujiile cu unele de același tip. Tip : 1,5 DOHC : BKR6E-11 1,8 MPI : R43XLS 2,0 MPI : R45XLS Distanța dintre electrozii bujiei: 1,01,1 mm. Verificarea fișelor de bujii Se curăță fișele și se verifică dacă au arsuri, crăpături sau alte defecte. Se verifică mufele de capăt spre distribuitor și spre bujii. Se înlocuiesc fișele dacă este necesar. Service la sistemul de frînare Se verifică plăcuțele la frînele cu disc cît și la frînele cu tambur la fiecare 10.000 km sau la 6 luni. Grosimea plăcuțelor trebuie verificată cu atenție. Dacă se consideră că plăcuțele nu mai rezistă alți 10.000 km se

înlocuiesc. Se verifică gaura de aerisire din capacul rezervorului de lichid de frînă să fie curată și să nu fie obturată.

Service la cutia de viteze Uleiul pentru cutia de viteze manuală nu necesită înlocuire. Pentru cutia de viteze automată se schimbă uleiul și filtrul la fiecare 40.000 km sau 24 luni, în funcție de care termen survine primul. Verificarea pneurilor și a roților și rotația lor Se verifică pneurile dacă au o uzură anormală sau diverse defecte. Pentru egalizarea uzurii și obținerea maximului de longevitate pentru pneuri, se permută poziția pneurilor pe vehicul după cum este arătat în fig. 9. Dacă există uzură prematură și neregulată, se verifică alinierea roților. De asemenea, se verifică dacă jențile sunt deteriorate. În timp ce se schimbă pneurile și roțile, se procedează la verificarea sistemului de frînare așa cum se specifică la Verificarea sistemului de frînare" ce apare după titlul De fiecare dată cînd se schimbă uleiul.
SCHEMA DE ROTAȚIE RECOMANDATĂ PENTRU VEHICULE CU TRACȚIUNE FAȚĂ

CÎND SE FACE ROTAȚIA NU SE INCLUDE PNEUL DE REZERVĂ PENTRU UTILIZARE TEMPORARĂ ÎN ROTAȚIE

Fig. 9 Rotația pneurilor

4-3. VERIFICĂRILE ȘI OPERAȚIILE DE SERVICE PE CARE LE EFECTUEAZĂ POSESORII
Mai jos sînt prezentate verificările și reparațiile care ar trebui fi făcute, cu frecvența indicată, de către posesorul vehiculului sau de un tehnician calificat, pentru a asigurara siguranța specifică, perfomanțele privind emisiile de noxe și încrederea pe care o inspiră vehiculul. Oricînd sînt necesare reparații, se execută imediat și în totalitate. Orice componente legate de siguranță sau emisia de gaze care ar fi putut fi defectate într-un accident trebuie verificate și toate reparațiile necesare trebuie executate înainte de folosirea vehiculului.

110

INFORMAȚII GENERALE

ESPERO

4-4. ÎN TIMPUL FOLOSIRII VEHICULULUI
Funcționarea claxonului Se folosește avertizorul sonor ocazional pentru a se asigura că funcționează. Funcționarea sistemului de frînare Atenție la sunetele anormale, la mărirea cursei pedalei de frînă sau dacă vehiculul trage în mod repetat într-o parte cînd frînați. De asemenea, dacă martorul de avertizare pentru frîne se aprinde sau pîlpîie, ceva ar putea fi în neregulă cu sistemul de frînare. Funcționarea sistemului de evacuare Atenție la orice schimbare în sunetul sistemului de evacuare și la orice miros sau fum. Acestea sînt semne că sistemul de evacuare are scăpări sau se supraîncălzește. Trebuie verificat și reparat imediat. Pneuri, jenți și aliniere Atenție la vibrațiile volanului sau ale scaunului la viteze normale de drum lung. Aceasta poate însemna că este necesară echilibrarea roților. De asemenea, dacă vehiculul trage stînga sau dreapta pe un drum drept înseamnă că este necesară reglarea presiunii pneurilor sau a geometriei roților. Funcționarea sistemului de direcție Atenție la schimbări în funcționarea sistemului de direcție. O verificare este necesară cînd volanul se învîrte greu sau are joc prea mare, sau dacă se aud sunete neobișnuite la virare sau parcare. Reglarea farurilor Se urmărește din cînd în cînd reglajul farurilor. Dacă razele de lumină sînt orientate defectuos, farurile trebuie reglate.

evită supraumplerea cu ulei a motorului deoarece aceasta poate cauza defecte. După scoatere și citire, se apasă joja înapoi. Dacă se verifică nivelul de ulei cînd acesta este rece, nu se pornește motorul înainte. Uleiul rece nu se va scurge înapoi în baie suficient de repede pentru a indica un nivel de ulei adevărat.

Nivelul și starea agentului de răcire al motorului Se verifică nivelul în rezervorul lichidului de răcire și se completează dacă este necesar. Se verifică lichidul de răcire și se înlocuiește dacă este murdar sau oxidat. Nivelul lichidului de spălare a parbrizului Se verifică nivelul în rezervor și se completează dacă este necesar.

4-6. CEL PUȚIN O DATĂ PE LUNĂ
Controlul pneurilor și al jenților și verificarea presiunii Se verifică dacă există uzură anormală sau defecte la pneuri. De asemenea, se verifică dacă jențile sînt defecte. Presiunea trebuie verificată cînd pneurile sînt reci" (inclusiv roata de rezervă, mai puțin în cazul în care este împachetată). Se menține presiunea așa cum este specificat pe plăcuța montată pe ușa din dreptul șoferului. Funcționarea luminilor Se verifică funcționarea lămpii de iluminare a numărului de înmatriculare, luminilor laterale, farurilor, incluzînd faza lungă, luminilor de poziție, luminilor de ceață, pozițiilor pe spate, lămpilor de frînă (inclusiv lampa de stop montată central), lămpilor de semnalizare, lămpilor de mers înapoi și avariilor. Verificarea pierderilor de lichid Periodic, după ce mașina a fost parcată un timp, se controlează dacă există urme de ulei, combustibil, apă sau alte lichide pe suprafața pe care a staționat vehiculul. Dacă picură apă din sistemul de aer condiționat după utilizare este normal. Dacă se descoperă scurgeri de combustibil sau fum, cauza trebuie găsită și corectată imediat.

4-5. LA FIECARE ALIMENTARE CU CARBURANT
Orice pierdere de lichid (mai puțin cea anticipată din sistemul de spălare a parbrizului) în orice sistem poate indica o problemă. Se verifică și se repară imediat.

Nivelul uleiului de motor Se verifcă nivelul și se completează dacă este necesar. Cel mai potrivit moment pentru verificarea nivelului este cînd uleiul este cald. După oprirea motorului, se așteaptă cîteva minute pentru ca uleiul să se scurgă înapoi în baia de ulei. Apoi se scoate indicatorul de ulei (joja). Se șterge joja de ulei apoi se împinge înapoi pe toată cursa. Apoi se scoate din nou afară și se citește nivelul uleiului. Se adaugă ulei, dacă este necesar, pentru a aduce nivelul mai sus de linia MIN" și în zona marcată Operating range" (zona de funcționare). Se

4-7. DE CEL PUȚIN DOUĂ ORI PE AN
Nivelul uleiului în rezervorul sistemului de servodirecție Se verifică și se menține nivelul uleiului așa cum este specioficat în capitolul DIRECȚIA".

ESPERO

INFORMAȚII GENERALE 111

Nivelul lichidului în cilindrul principal de frînă Se verifică lichidiul așa cum este descris în capitolul FRÎNE" și se menține la nivelul specificat. Un nivel scăzut poate însemna o uzură a plăcuțelor. Se verifică gaura de aerisire din capacul rezervorului de lichid de frînă să fie curată și să nu fie obturată. Cursa liberă a pedalei de ambreiaj Se verifică cursa liberă a pedalei de ambreiaj și se reglează dacă este necesar la fiecare 10.000km. Se măsoară distanța de la centrul pedalei de ambreiaj la marginea exterioară a volanului cu pedala de ambreiaj neacționată. Apoi se măsoară distanța de la centrul pedalei de ambreiaj la marginea exterioară a volanului cu pedala apăsată. Diferența dintre cele două valori trebuie să fie între 138 și 146 mm. Ungerea elementelor de etanșare de cauciuc Se aplică un film subțire de vaselină siliconică utilizînd o cîrpă curată.

Se curăță și apoi se verifică burdufii arborilor de transmisie dacă sînt deteriorați sau prezintă pierderi și se schimbă dacă este necesar.

Controlul sistemului de evacuare Se controlează sistemul complet (inclusiv convertorul catalitic, dacă există). Se controlează caroseria în apropierea sistemului de evacuare. Se caută componente rupte, defecte, lipsă sau ieșite din poziția normală cum ar fi suduri desprinse, găuri, joc la îmbinări sau alte condiții care ar putea cauza creșterea încălzirii podelei sau ar putea elibera gaze de eșapament în portbagaj sau în compartimentul pasagerilor. Controlul conexiunilor accelerației Se controlează pentru interferențe sau înodări, componente deteriorate sau lipsă. Se ung toate articulațiile de conexiune și ale cablului de accelerație, lagărul de sprijin al axului accelerației, arcul de readucere al timoneriei accelerației și suprafețele de frecare ale pedalei de accelerație cu vaselină corespunzătoare. Se verifică cablul de accelerație pentru mișcare ușoară. Curelele de transmisie ale motorului Se controlează toate curelele pentru crăpături, uzură și corecta întindere. Se ajustează sau se schimbă dacă este nevoie. Funcționarea sistemului de închidere al capotei Cînd se deschide capota, se verifică funcționarea siguranței capotei. Aceasta ar trebui să împiedice deschiderea capotei tot timpul după ce închizătorul principal este lăsat liber. Capota trebuie să se închidă ferm.

4-8. DE FIECARE DATĂ CÎND SE SCHIMBĂ ULEIUL
Nivelul uleiului din cutia de viteze automată Se menține nivelul între gradațiile de funcționare de pe indicatorul de ulei. Vezi capitolul CUTIA DE VITEZE AUTOMATĂ". Cutia de viteze manuală Se verifică nivelul lichidului și se completează dacă este necesar. Vezi capitlul CUTIA DE VITEZE MANUALĂ ȘI AMBREIAJUL". Verificarea sistemului de frînare Pentru comoditate, următoarele verificări trebuie făcute cînd roțile sînt schimbate între ele:se controlează conectarea corectă a conductelor și furtunurilor și dacă există obturări, scurgeri, crăpături, uzuri prin frecare, etc. Se controlează uzura plăcuțelor de frînă și starea discurilor. De asemenea, se controlează uzura plăcuțelor de pe saboți. Se controlează celelalte părți ale sistemului de frînare, inclusiv tamburii, cilindrii de la roți, frîna de parcare etc., în același timp. Se verifică reglarea frînei de parcare. Se verifică frînele mai frecvent dacă obiceiul sau condițiile determină o frînare frecventă. Direcția, suspensia și burdufurile și etanșările arborilor de transmisie Se verifică suspensia față spate și sistemul de direcție dacă au componente defecte, slăbite sau lipsă, și dacă există semne de uzură sau lipsă a lubrifiantului. Se controlează conductele și furtunurile sistemului de servodirecție pentru corecta conectare și dacă există obturări, scurgeri, crăpături, uzuri prin frecare, etc.

4-9. CEL PUȚIN ANUAL
Starea și funcționarea centurilor de siguranță Se verifică sistemul de centuri incluzînd: țesătura chingilor, cataramele, plăcile de prindere, retractorul, bucle de ghidaj și ancorare. Funcționarea sistemului de reglare al tetierei La vehiculele cu tetiere reglabile, asigurați-vă că stau în poziția dorită. Păstrarea roții de rezervă și a cricului Atenție la zgomotele din partea din spate a mașinii. Asigurați-vă că roata de rezervă, tot echipamentul de ridicare și sculele sînt în ordine tot timpul. Se unge cu ulei mecanismul cu clichet sau cel cu înșurubare al cricului după fiecare utilizare. Întreținerea încuietorilor Se unge butucul încuietorilor.

112

INFORMAȚII GENERALE

ESPERO

Ungerea caroseriei Se ung toate balamalele ușilor incluzînd capota, ușița de la rezervor, balamalele și încuietorile compartimentului din spate, ușa de la cutia de mînuși și orice obiect metalic rabatabil. Funcționarea contactului de punct neutru la cutia de viteze automată ATENȚIE: Înainte de a realiza verificarea contactului de punct neutru, asigurați-vă că există spațiu suficient în jurul mașinii. Apoi, acționați ferm ambele frîne, de serviciu și de parcare. Nu folosiți pedala de accelerație. Dacă motorul pornește, fiți gata să decuplați aprinderea rapid. Luați aceste precauții deoarece mașina poate să se miște fără avertizare și sînt posibile accidentări sau distrugeri. La vehiculele cu cutie de viteze automată, încercați să porniți motorul cu levierul de schimbare a vitezelor în fiecare poziție. Starterul ar trebui să rotească motorul numai în pozițiile P" (parcare) sau N" (neutru). Frîna de parcare și funcționarea mecanismului parcare" al cutiei de viteze automate ATENȚIE: Înainte de a verifica capacitatea de blocare a frînei de parcare sau a mecanismului parcare", parcați vehiculul pe o pantă destul de înclinată cu spațiu suficient în josul pantei. Pentru a reduce riscul unor accidentări sau distrugeri, fiți pregătit să acționați frîna de serviciu dacă vehiculul începe să se miște. Pentru a verifica frîna de parcare, cu motorul pornit și cu levierul de schimbare a vitezelor pe poziția

neutru", micșorați încet apăsarea piciorului pe pedala de frînă de serviciu (pînă cînd vehiculul este menținut numai de către frîna de parcare). Pentru a verifica capacitatea de blocare a mecanismului parcare" al cutiei de viteze automate, eliberați toate frînele după fixarea levierului de schimbare a vitezelor pe poziția parcare".

Spălarea caroseriei pe dedesubt Spălați cel puțin în fiecare primăvară dedesubtul caroseriei cu multă apă pentru îndepărtarea materialelor corozive folosite la îndepărtarea gheții sau a prafului. Aveți grijă să curățați bine orice zonă în care nămolul și alte reziduuri se pot depozita. Sedimentele depuse în zonele închise ale vehiculului trebuie îndepărtate înainte de a începe spălarea. Sistemul de răcire al motorului Se verifică agentul de răcire și antigelul. Dacă este murdar sau ruginit, se golește, se curăță și se reumple cu agent de răcire nou. Se păstrează agentul de răcire într-un amestec corect pentru o bună protecție la îngheț, pentru a reduce coroziunea și pentru o temperatură optimă de funcționare a motorului. Se verifică furtunurile și se înlocuiesc dacă sînt deteriorate sau rupte. Se curăță exteriorul radiatorului și a condensorului de aer condiționat. Se spală capacul și gîtul de umplere. Pentru a putea fi siguri de funcționare corectă, este, de asemenea, recomandat un test de presiune al sistemului de răcire și capacului.

ESPERO

INFORMAȚII GENERALE 113

4-10. LICHIDE ȘI LUBRIFIANȚI RECOMANDAȚI
UTILIZARE Ulei de motor Lichid de răcire Lichid de frînâ Lichid de ambreiaj Cabluri frînă de parcare Servodirecție Cutie de viteze automată Cutie de viteze manuală Timonerie cutie de viteze manuală Butuci încuietori Timonerie cutie de viteze automată Puncte de pivotare comandă ambreiaj Articulații podea schimbător Ansamblu închidere capotă a) Balamale și arc b) Clichet de eliberare Balamale uși și capotă, ușiță rezervor Balamale capac portbagaj Chedere După necesitate După necesitate a) Ulei de motor b) Vaselină polifuncțională care să îndeplinească cerințele NLGI Nr. 1 sau 2 Ulei de motor CAPACITATE 3,75 l 1,5 DOHC: 6,1 l 1,8/2,0 MPI: 8,0 l 0,5 l 0,5 l După necesitate 1,0 l 6,5 7,0 l 1,8 l După necesitate După necesitate După necesitate După necesitate După necesitate LICHID/LUBRIFICANT SG sau superior, CCMC G4/G5 (SAE 5W30, SAE 10W40, SAE 15W40) Amestec de apă și antigel de calitate pe bază de etilen glicol (răcitor pentru tot anul) DOT3 DOT3 Vaselină polifuncțională care să îndeplinească cerințele NLGI Nr. 1 sau 2 DEXRONźII DEXRONźII ulei pentru cutie de viteze automată Ulei pentru cutie de viteze manuală (B0400075, SAE80 sau echivalent) Vaselină polifuncțională care să îndeplinească cerințele NLGL Nr. 1 sau 2 Vaselină siliconică Ulei de motor Ulei de motor Ulei de motor

După necesitate

Vaselină siliconică

Fig. 10 Lichide și lubrifianți recomandați

114

INFORMAȚII GENERALE

ESPERO

5. DATE TEHNICE (MOTOR 1,5 DOHC)
Descriere Tip cutie de viteze MANUALĂ AUTOMATĂ Descriere Tip cutie de viteze MANUALĂ AUTOMATĂ < < < < < <

DIMENSIUNI VEHICUL (mm) Lungime totală Lățime totală Înălțime totală Ampatament GREUTATE VEHICUL (kg) Fără încărcătură Permisă cu încărcătură PERFORMANȚE Viteză maximă (km/h) Pantă maximă (tanű) Raza minimă de viraj (m) MOTOR Tip motor Alezaj X cursă (mm) Cilindree (cc) Raport de compresie Putere maximă (kW/rpm) Cuplu maxim (N·m/rpm) SISTEM DE APRINDERE Tipul aprinderii Avans inițial (înainte de PMI) Secvența de aprindere Distanța între electrozii bujiei (mm) Fabricantul bujiilor Tipul bujiilor CUTIE DE VITEZE Fabricant Tip sau model Raport Treapta 1 Treapta 2 Treapta 3 Treapta 4 Treapta 5 Mers înapoi Raport final AMBREIAJ Tip

4615 1718 1388 2620 11031156 1630 170 0,566 5,2 DOHC L4 76,5X81,5 1498 9,2±0,2 66/4800 137/3600-4800 Electronic 10° 1-3-4-2 1,01,1 BOLDEN BKR6E11 DWMC F16 3,545 1,952 1,276 0,892 0,707 3,333 4,188 Monodisc uscat

< < < < 11371190 < 163 0,585 < < < < < < < < < < < < < AISIN 5041LE 4,123 2,250 1,449 1,062 5,054 2,65

FRÎNE Diametru servofrînă (mm) Cilindru principal (mm) Raport servofrînă Frînă față Cu disc Frînă spate Diametru interior tambur (mm) Diametru cilindru roată (mm) PNEURI ȘI JENȚI Dimensiuni pneu Dimensiunea jenții Presiune umflare la sarcină maximă (kPa) Față Spate SISTEMUL DE DIRECȚIE Tip casetă Aliniere roți Convergență (mm) Cădere (grade) Fugă (grade) SISTEM DE ALIMENTARE Tip Tip pompă combustibil Tip filtru combustibil Capacitate rezervor (l) SISTEM DE UNGERE Tip ungere Tip pompă ulei Tip filtru ulei Capacitate circuit ungere inclusiv filtru (l) SISTEM DE RĂCIRE Tip răcire

228,6 22,22 5,0 Ventilat 200 19,05

185/65R14 5,5JX14

< <

220,8 241,5

< <

Cu cremalieră FȚ: 0±1 SP: -1~4 FȚ:-25'±45' SP: -1°0° 1°45'±1° < < < < <

MPI Electrică Cartuș 50

< < < <

Forțată Cu pinioane Cartuș 3,75

< < < <Dimensiuni disc (mm) Diametru exterior X 216X144X3,5 diametru interior X grosime

Cu circulație forțată de apă Tip radiator Cu circulație încrucișată Tip pompă cu apă Centrifugală Tip termostat Tip paletă Capacitate sistem răcire (l) 6,1

< < < < <

SISTEM ELECTRIC Baterie (VAh) Alternator (VA) Starter(VKw)

12 55 12 85 12 1,4

< < <

ESPERO

INFORMAȚII GENERALE 115

5. DATE TEHNICE (MOTOR 1,8 MPI)
Descriere Tip cutie de viteze MANUALĂ AUTOMATĂ Descriere Tip cutie de viteze MANUALĂ AUTOMATĂ < < < < < <

DIMENSIUNI VEHICUL (mm) Lungime totală Lățime totală Înălțime totală Ampatament GREUTATE VEHICUL (kg) Fără încărcătură Permisă cu încărcătură PERFORMANȚE Viteză maximă (km/h) Pantă maximă (tanű) Raza minimă de viraj (m) MOTOR Tip motor Alezaj X cursă (mm) Cilindree (cc) Raport de compresie Putere maximă (kW/rpm) Cuplu maxim (N·m/rpm) SISTEM DE APRINDERE Tipul aprinderii Avans inițial (înainte de PMI) Secvența de aprindere Distanța între electrozii bujiei (mm) Fabricantul bujiilor Tipul bujiilor CUTIE DE VITEZE Fabricant Tip sau model Raport Treapta 1 Treapta 2 Treapta 3 Treapta 4 Treapta 5 Mers înapoi Raport final AMBREIAJ Tip

4615 1718 1388 2620 11081161 1630 180 0,642 5,2 OHC L4 84,8X79,5 1796 8,8±0,2 70/5400 145/2800 Electronic 8° 1-3-4-2 1,01,1 ACR R43XLS DWMC F16 3,545 1,952 1,276 0,892 0,707 3,333 4,188 Monodisc uscat

< < < < 11421195 < 173 < < < < < < < < < < < < < < AISIN 5040LE 3,606 2,060 1,366 0,982 3,949 2,653

FRÎNE Diametru servofrînă (mm) Cilindru principal (mm) Raport servofrînă Frînă față Cu disc Frînă spate Diametru interior tambur (mm) Diametru cilindru roată (mm) PNEURI ȘI JENȚI Dimensiuni pneu Dimensiunea jenții Presiune umflare la sarcină maximă (kPa) Față Spate SISTEMUL DE DIRECȚIE Tip casetă Aliniere roți Convergență (mm) Cădere (grade) Fugă (grade) SISTEM DE ALIMENTARE Tip Tip pompă combustibil Tip filtru combustibil Capacitate rezervor (l) SISTEM DE UNGERE Tip ungere Tip pompă ulei Tip filtru ulei Capacitate circuit ungere inclusiv filtru (l) SISTEM DE RĂCIRE Tip răcire

228,6 22,22 5,0 Ventilat 200 19,05

185/65R14 5,5JX14

< <

220,8 241,5

< <

Cu cremalieră FȚ: 0±1 SP: -1~4 FȚ:-25'±45' SP: -1°0° 1°45'±1° < < < < <

MPI Electrică Cartuș 50

< < < <

Forțată Cu pinioane Cartuș 3,85

< < < <Dimensiuni disc (mm) Diametru exterior X 216X144X3,5 diametru interior X grosime

Cu circulație forțată de apă Tip radiator Cu circulație încrucișată Tip pompă cu apă Centrifugală Tip termostat Tip paletă Capacitate sistem răcire (l) 8,0

< < < < <

SISTEM ELECTRIC Baterie (VAh) Alternator (VA) Starter(VKw)

12 55 12 85 12 1,4

< < <

116

INFORMAȚII GENERALE

ESPERO

5. DATE TEHNICE (MOTOR 2,0 MPI)
Descriere Tip cutie de viteze MANUALĂ AUTOMATĂ Descriere Tip cutie de viteze MANUALĂ AUTOMATĂ < < < < < <

DIMENSIUNI VEHICUL (mm) Lungime totală Lățime totală Înălțime totală Ampatament GREUTATE VEHICUL (kg) Fără încărcătură Permisă cu încărcătură PERFORMANȚE Viteză maximă (km/h) Pantă maximă (tanű) Raza minimă de viraj (m) MOTOR Tip motor Alezaj X cursă (mm) Cilindree (cc) Raport de compresie Putere maximă (kW/rpm) Cuplu maxim (N·m/rpm) SISTEM DE APRINDERE Tipul aprinderii Avans inițial (înainte de PMI) Secvența de aprindere Distanța între electrozii bujiei (mm) Fabricantul bujiilor Tipul bujiilor CUTIE DE VITEZE Fabricant Tip sau model Raport Treapta 1 Treapta 2 Treapta 3 Treapta 4 Treapta 5 Mers înapoi Raport final AMBREIAJ Tip

4615 1718 1388 2620 11081161 1630 185 0,672 5,2 OHC L4 86,0X86,0 1998 8,8±0,2 77/5000 164/2600-3000 Electronic 8° 1-3-4-2 1,01,1 ACR R45XLS DWMC F16 3,545 1,952 1,276 0,892 0,707 3,333 3,941 Monodisc uscat

< < < < 11421195 < 180 0,876 < < < < < < < < < < < < < AISIN 5040LE 3,606 2,060 1,366 0,982 3,949 2,44

FRÎNE Diametru servofrînă (mm) Cilindru principal (mm) Raport servofrînă Frînă față Cu disc Frînă spate Diametru interior tambur (mm) Diametru cilindru roată (mm) PNEURI ȘI JENȚI Dimensiuni pneu Dimensiunea jenții Presiune umflare la sarcină maximă (kPa) Față Spate SISTEMUL DE DIRECȚIE Tip casetă Aliniere roți Convergență (mm) Cădere (grade) Fugă (grade) SISTEM DE ALIMENTARE Tip Tip pompă combustibil Tip filtru combustibil Capacitate rezervor (l) SISTEM DE UNGERE Tip ungere Tip pompă ulei Tip filtru ulei Capacitate circuit ungere inclusiv filtru (l) SISTEM DE RĂCIRE Tip răcire

228,6 22,22 5,0 Ventilat 200 19,05

185/65R14 5,5JX14

< <

220,8 241,5

< <

Cu cremalieră FȚ: 0±1 SP: -1~4 FȚ:-25'±45' SP: -1°0° 1°45'±1° < < < < <

MPI Electrică Cartuș 50

< < < <

Forțată Cu pinioane Cartuș 3,85

< < < <Dimensiuni disc (mm) Diametru exterior X 216X144X3,5 diametru interior X grosime

Cu circulație forțată de apă Tip radiator Cu circulație încrucișată Tip pompă cu apă Centrifugală Tip termostat Tip paletă Capacitate sistem răcire (l) 8,0

< < < < <

SISTEM ELECTRIC Baterie (VAh) Alternator (VA) Starter(VKw)

12 55 12 85 12 1,4

< < <

ESPERO

INFORMAȚII GENERALE 117

6. SPECIFICAȚII
ȘURUBURI STANDARD
Valorile cuplurilor de strîngere din tabelul următor trebuie respectate cînd nu este specificat un anume cuplu de strîngere. kgfm Identificare șurub Șurub diametru x pas (mm) M 6 X 1,0 M 8 X 1,25 M10 X 1,25 * M10 X 1,5 M12 X 1,25 * M12 X 1,75 M14 X 1,5 * M14 X 2,0 M16 X 1,5 * M16 X 2,0 M18 X 1,5 M20 X 1,5 M22 X 1,5 M24 X 2,0 4T (Oțel cu conținut mic de carbon) 0,4 0,8 0,8 1,8 2,1 3,5 2,0 3,4 5,0 7,5 4,6 7,0 7,8 11,7 7,3 10,9 10,6 16,0 10,2 15,2 15,4 23,0 21,0 31,6 25,6 42,2 36,6 55,0 7T (Oțel cu conținut mare de carbon) 0,5 1,0 1,2 2,3 2,8 4,7 2,8 4,6 6,2 9,3 5,8 8,6 9,5 14,2 9,0 13,4 13,8 20,8 13,2 19,8 19,9 29,9 27,5 41,3 37,0 55,5 43,9 72,5 7T (Oțel aliat) 1,7 3,1 3,8 6,4 3,7 6,1 7,7 11,6 7,3 10,9 11,6 17,4 10,9 16,3 16,3 24,5 15,6 23,4 23,4 35,2 32,3 48,5 43,3 64,9 56,5 84,7

IDENTIFICAREA REZISTENȚEI ȘURUBULUI

46

48

58

88

98

108

ȘURUBURI METRICE NUMĂRUL CLASEI DE IDENIFICARE CORESPUNZĂTOARE ȘURUBULUI REZISTENȚA CREȘTEREA NUMERELOR REPREZINTĂ CREȘTEREA REZISTENȚEI

Fig. 11 Marcarea rezistenței șuruburilor

ESPERO

ÎNCĂLZIREA ȘI AERUL CONDIȚIONAT 21

CAPITOLUL 2

ÎNCĂLZIREA ȘI AERUL CONDIȚIONAT
CONȚINUT
SISTEMUL DE ÎNCĂLZIRE DESCRIERE GENERALĂ
Sistemul de ventilație și încălzire ........................................................................................................ 23 DIAGNOSTICARE ................................................................................................................................ 25 Încălzire sau dezaburire insuficientă ................................................................................................... 25 Ventilator electric climatizare ................................................................................................................ 27 Livrare de aer necorespunzătoare sau nereglabilă ............................................................................ 28 Prea multă căldură ................................................................................................................................ 29 Controale ............................................................................................................................................. 210 Zgomote la ventilator .......................................................................................................................... 211

AER CONDIȚIONAT (A/C)
INFORMAȚII GENERALE .................................................................................................................. 213 Sistemul V-5 A/C................................................................................................................................. 213 Diferențe la sistemul A/C .................................................................................................................... 213 Funcționarea componentelor sistemului ............................................................................................. 214 Comanda componentelor sistemului .................................................................................................. 214 Relee și comutatoare .......................................................................................................................... 215 DIAGNOZĂ .......................................................................................................................................... 215 Testarea sistemului de răcire ............................................................................................................. 216 Procedura ''Verificare rapidă'' a răcirii insuficiente ........................................................................... 216 Diagnoza sistemului electric și vacumatic ......................................................................................... 217 Testarea scăparilor din sistemul de răcire ........................................................................................ 218 Testarea electronică a scăpărilor ....................................................................................................... 218 PROCEDURI SERVICE ...................................................................................................................... 219 Înlocuire garnituri torice de etanșare ................................................................................................. 219 Diagnoza sistemului de aer condiționat V5 , Răcire insuficientă ..................................................... 219 Manevrarea agentului refrigerator ...................................................................................................... 220 Manevrarea conductelor de răcire și a racordurilor .......................................................................... 224 Păstrarea stabilitații chimice în sistemul de răcire ............................................................................ 224 Procedurile de descărcare, adăugare ulei, evacuare și încărcare pentru sistemele A/C .............. 225 Completarea uleiului în sistemul de răcire ........................................................................................ 225 Montarea filtrului/uscător pe conductă ............................................................................................... 229

22

ÎNCĂLZIREA ȘI AERUL CONDIȚIONAT

ESPERO

Reparare tub expansiune .......................................................................................................... Reparare ansamblu acumulator ................................................................................................ REPARAȚII PE VEHICUL ............................................................................................................. Sistem electric ........................................................................................................................... Capacitate de încarcare cu R-12 ............................................................................................. Reglarea cablului de controlare a temperaturii ....................................................................... Ansamblu de comandă ............................................................................................................. Carcasă suflantă climatizare ..................................................................................................... Suflantă climatizare ................................................................................................................... Releu de debit mare suflantă climatizare ................................................................................ Rezistență suflantă climatizare ................................................................................................. Comutator mod de control ........................................................................................................ Comutator control temperatură ................................................................................................. Comutatoare tr.II-a ventilator răcire motor și presiune înaltă ................................................ Comutator presiune joasă ........................................................................................................ Volet selectare sursă aer ......................................................................................................... Rezervor vacuum comandă A/C .............................................................................................. Tub cu orificiu ............................................................................................................................ Conductă de la evaporator la tubul de expansiune ............................................................... Conductă de la evaporator la acumulator ............................................................................... Furtun radiator ........................................................................................................................... Demontare radiator ................................................................................................................... Demontare evaporator .............................................................................................................. Asamblu furtune A/C ................................................................................................................. Acumulator ................................................................................................................................. Compresor.................................................................................................................................. Condensator .............................................................................................................................. CUPLURI DE STRÎNGERE ........................................................................................................

231 232 233 233 233 234 234 234 235 235 235 235 235 236 236 236 237 237 237 237 238 238 239 240 240 241 241 242

REPARAȚIE COMPRESOR V5 AER CONDIȚIONAT
DESCRIERE GENERALĂ ............................................................................................................. Compresor V5 Descrierea funcționării ................................................................................ PROCEDURĂ SERVICE ............................................................................................................... Reparații minore la compresorul V5 ........................................................................................ Proceduri de reparații mari la compresorul V5 ....................................................................... SPECIFICAȚII GENERALE ........................................................................................................... SCULE SPECIALE ........................................................................................................................ 243 244 246 246 250 256 257

ESPERO

ÎNCĂLZIREA ȘI AERUL CONDIȚIONAT 23

SISTEMUL DE ÎNCĂLZIRE
1. DESCRIERE GENERALA
1-1. SISTEMELE DE ÎNCĂLZIRE ȘI VENTILAȚIE
Sistemul de încălzire de bază este proiectat să asigure, încălzirea, ventilarea, dezghețarea parbrizului și la unele modele dezaburirea geamurilor laterale. 1) Ansamblul ventilator ( suflantă ) climatizare Asigură și controlează curgerea aerului de la priza de aer pentru o prelucrare ulterioară și/sau distribuire. 2) Radiatorul de încălzire Transferă căldura de la lichidul de răcire al motorului la aerul admis prin priza de aer, încălzindu-l. 3) Volet de aer. Reglează cantitatea de aer ce trece prin radiatorul de încălzire, controlînd temperatura și amestecul de aer încălzit și neîncălzit. 4) Voletul de mod de lucru.(dezghețare) Reglează curgerea și distribuirea aerului prelucrat către conductele de distribuire (de încălzire sau dezghețare) Acest panou (fig1) montat în consolă conține trei butoane de control rotative, și două acționate prin împingere: un buton de control temperatură (5), rotativ, acționat prin cablu, care variază cantitatea de aer exterior amestecat cu aerul încălzit; un buton rotativ de control al modului de lucru (4), care controlează distribuirea aerului între parbriz, tabloul de bord și podea și acționează prin vacuum; și un comutator de control rotativ (3) a celor patru viteze ale suflantei;un buton acționat prin împingere (1) întrerupe aerul exterior, cînd acest întreruptor este apăsat aerul exterior nu intră către habitaclu; celălalt buton acționat prin împingere (2) este comutatorul A/C, cînd acest comutator este apăsat sistemul de aer condiționat este pornit. Dacă comutatorul rotativ de control (3) al suflantei cu patru viteze este pe poziția OFF, sistemul de aer condiționat este pe OFF indiferent de poziția comutatorului A/C (2). Pentru a varia temperatura aerului ce intră în vehicul se rotește butonul de control temperatură spre stînga sau pe porțiunea albastră pentru aer rece și spre dreapta sau pe porțiunea roșie pentru aer cald. Poziționînd acest buton între aceste două extreme conducătorul va putea ajusta temperatura aerului după dorință. Suflanta are patru viteze și lucrează complet independent de amîndouă butoanele de control al temperaturii și al modului de lucru. Viteza suflantei poate fi modificată în orice mod, indiferent de temperatură

C B A 3

D

E

1

4

2

5

1. 2. 3. 4. 5.

BUTON SELECTARE SURSĂ AER BUTON COMANDĂ A/C COMUTATOR VITEZE SUFLANTĂ COMUTATOR MOD LUCRU AER REGULATOR TEMPERATURĂ

A : CURGEREA AERULUI ESTE DIRECȚIONATĂ LATERAL ȘI FRONTAL. B : CURGEREA AERULUI ESTE DIRECȚIONATĂ CENTRAL,CĂTRE PODEA ȘI CĂTRE FERESTRELE LATERALE. C : CURGEREA AERULUI ESTE DIRECȚIONATĂ CĂTRE PODEA. D : CURGEREA AERULUI ESTE DIRECȚIONATĂ CĂTRE FERESTRE ȘI CĂTRE PODEA. E : CURGEREA AERULUI ESTE DIRECȚIONATĂ CĂTRE FERESTRE.

Fig. 1 Panou control climatizare

24

ÎNCĂLZIREA ȘI AERUL CONDIȚIONAT

ESPERO

E

E

D

D

D

D

A

A

B

B C C

A: B: C: D: E:

AERATOARE DEZABURIRE GEAMURI LATERALE AERATOARE LATERALE AERATOR CENTRAL AERATOARE DEZABURIRE PARBRIZ AER EXTERN

Fig. 2 Sistem încălzire-ventilație

ESPERO

ÎNCĂLZIREA ȘI AERUL CONDIȚIONAT 25

2. DIAGNOZĂ
1 ÎNCĂLZIRE SAU DEZGHEȚARE INSUFICIENTĂ

SE VERIFICĂ NIVEL LICHID RĂCIRE, CURELE, ÎNTINDEREA CURELELOR, FURTUNELE PENTRU PIERDERI SAU CIUPITURI, BUȘON RADIATOR SE POZIȚIONEAZĂ BUTONUL A/C: OPRIT ȘI CONTROALELE ÎNCĂLZIRII : VITEZĂ MARE A SUFLANTEI ȘI NIVEL MAXIM DE ÎNCĂLZIRE

CU CONTACTUL MOTOR CUPLAT SE VERIFICĂ DEBITUL AERULUI LA IEȘIREA DIN RADIATORUL DE ÎNCĂLZIRE ȘI CONEXIUNEA IEȘIRII

DEBIT MARE SE VERIFICĂ VITEZELE SUFLANTEI PENTRU VARIAȚIA DEBITULUI

DEBIT MIC SAU LIPSĂ SE DERULEAZĂ VERIFICĂRILE PT. CAP. DACĂ PROBLEMA NU SE REZOLVĂ SE VERIFICĂ DEBITUL LA IEȘIREA DE DEZGHEȚARE SAU LA IEȘIRILE DE VENTILAȚIE

3

SCHIMBĂ VITEZELE

NU SCHIMBĂ VITEZELE

2

DEIT MARE LA IEȘIRILE DE DEZGHEȚARE SAU DE VENTILAȚIE

DEBIT MIC SAU LIPSĂ LA IEȘIRILE DE DEZGHEȚARE SAU VENTILAȚIE

SE POZIȚIONEAZĂ VOLETUL DE ÎNCĂLZIRE/DEZGHEȚARE ȘI/SAU CEL DE AER PE MOD ÎNCĂLZIRE

SE PUNE BUTONUL PE DEZGHEȚARE ȘI SE VERIFICĂ DEBITUL

SE REPUNE BUTONUL A/C PE OPRIT ȘI CONTROALELE PE: VITEZĂ MARE LA SUFLANTĂ, NIVEL MAXIM TEMPERATURĂ. CU MOTORUL SUFICIENT DE CALD, SE SCOATE BUȘONUL RADIATORULUI. ATENȚIE: SISTEMUL DE RĂCIRE ESTE PRESURIZAT CÎND ESTE CALD. SE PORNEȘTE MOTORUL, MENȚINÎNDU-L LA RELANTI, PÎNĂ CÎND CURGEREA LICHIDULUI DE RĂCIRE ÎN RADIATOR ESTE VIZIBILĂ. SE PUNE BUȘONUL RADIATORULUI CU MOTORUL CALD, SE CONDUCE VEHICULUL LA 48KM/H. SE VERIFICĂ TEMPERATURA MEDIULUI AMBIAMT CU UN TERMOMETRU ȘI TEMPERATURA AERULUI DE IEȘIRE DIN RADIATOR, DUPĂ TABEL (TIMP TOTAL DE CREȘTERE A TEMPERATURII 20 MIN) TEMP. AER AMBIANT °C(F) -18(0) -4(25) 10(50) 24(75) TEMP. AER ÎNCĂLZIT °C(F) 54(130) 59(139) 64(147) 68(155)

DEBIT DEZG. CORECT SE DESFACE, SE VERIFICĂ IEȘIREA RADIATORULUI DE ÎNCĂLZIRE NU SCHIMBĂ VITEZELE

DEBIT DEZG. MIC SAU LIPSĂ SE VERIFICĂ VITEZELE SUFLANTEI PENTRU VARIEREA DEBITULUI DE AER SCHIMBĂ VITEZELE

2
TEMP. AER ÎNCALZIT CONF. VAL. TABEL TEMP. AER ÎNCALZIT INFERIOARĂ VAL. TABEL

SE VERIFICĂ PENTRU EVENTUALE OBSTRUCȚII INTRAREA ȘI CAMERA SUFLANTEI

A

B

C
SE CONTINUĂ PE PAGINA URMĂTOARE

Fig. 2 Proceduri de diagnoză pentru încălzire sau dezghețare insuficientă (1 din 2)

26

ÎNCĂLZIREA ȘI AERUL CONDIȚIONAT

ESPERO

A
SE VERIFICĂ PIERDERILE DE AER RECE LA VOLET, LA CARCASA RADIATORULUI ȘI LA IEȘIRI. SE VERIFICĂ SUPRAFAȚA DE ÎNCHIDERE A VOLETULUI.

B
CU CONTACTUL MOTOR DECUPLAT, SE MIȘCĂ BUTONUL DE TEMPERATURĂ RAPID DE LA MAXIM RECE LA MAXIM CALD. SE ASCULTĂ UN ZGOMOT DE VOLET ÎNAINTE DE SFÎRȘITUL CURSEI BUTONULUI.

C
NIMIC GĂSIT

NU E ZGOMOT DE VOLET

E ZGOMOT DE VOLET

SE VERIFICĂ VOLETUL DE TEMPERATURĂ, CABLUL DE CONTROL, LEGĂTURA ȘI REGLAJUL PE MAXIM CALD. SE VERIFICĂ PENTRU MAXIM RECE

CU VOLETUL DE TEMPERATURĂ PE MAXIM CALD SE PORNEȘTE MAȘINA. SE VERIFICĂ TEMPERATURA LA INTRARAREA ÎN RADIATOR ȘI LA FURTUNELE DE IEȘIRE PRIN PALPARE. TEMPERATURA AERULUI DE LÎNGĂ FURTUNE TREBUIE SĂ FIE CEL PUȚIN 30° C

CU SUFLANTA PE VITEZĂ MARE MANEVRAȚI BUTONUL DE TEMPERATURĂ DE LA MAXIM CALD LA MAXIM RECE ȘI VERIFICAȚI SCHIMBĂRILE DE DEBIT

DEBIT NESCHIMBAT

INTRARE FIERBINTE ȘI IEȘIRE CALDĂ

AMBELE CALDE

DEBIT SCHIMBAT

SE VERIFICĂ TERMOSTATUL PENTRU O MONTARE CORECTĂ ȘI AȘEZARE BUNĂ

SE INDEPĂRTEAZĂ FURTUNELE DE PE RADIATOR ȘI SE VERIFICĂ PENTRU MONTARE BUNĂ

SE VERIFICĂ VOLETUL DE TEMPERATURĂ, CABLUL DE CONTROL, LEGĂTURA ȘI REGLAJUL PE MAXIM CALD

GREȘIT

BINE

BINE

SCHIMBAT

SE VERIFICĂ ȘI SE REINSTALEAZĂ

SE ÎNLOCUIEȘTE TERMOSTATUL

SE VERIFICĂ SISTEMUL PENTRU OBSTRUCȚII ÎNTRE SUFLANTĂ ȘI IEȘIRI.

SE SPALĂ RADIATORUL, SE GOLEȘTE TOT LICHIDUL DE RĂCIRE ȘI SE ÎNLOCUIEȘTE. SE RETESTEAZĂ

SE INSTALEAZĂ CORECT ȘI SE RETESTEAZĂ

AMBELE FURTUNE CALDE

FURTUNE DE INTRARE FIERBINȚI ȘI DE IEȘIRE CALDE

SE ÎNLOCUIEȘTE RADIATORUL

SISTEM BUN

Fig. 3 Proceduri de diagnoză pentru încălzire sau dezghețare insuficientă (2 din 2)

ESPERO

ÎNCĂLZIREA ȘI AERUL CONDIȚIONAT 27

2

INSTALAȚIA ELECTRICĂ A SUFLANTEI
MOTORUL SUFLANTEI NU LUCREAZĂ NUMAI PE UNELE VITEZE SE SCOATE CONECTORUL BLOCULUI DE REZISTENȚE . SE VERIFICĂ CU UN OHMMETRU TREPTELE DE REZISTENȚĂ DIN CONECTOR

MOTORUL SUFLANTEI NU LUCREAZĂ LA NICI O VITEZĂ SE VERIFICĂ SIGURANȚA F12 ȘI F30 ÎN TABLOUL DE SIGURANȚE

SIGURANȚĂ ARSĂ CU CONTACTUL MOTOR CUPLAT ȘI CU SUFLANTA PE VITEZĂ MARE, SE FOLOSEȘTE UN DETECTOR DE SCURT PENTRU A LOCALIZA SCURTUL ÎN URMĂTOARELE CABLURI: 1. DE LA TABLOUL DE SIGURANȚE LA SELECTOR VITEZĂ SUFLANTĂ 2. DE LA SELECTOR VITEZĂ SUFLANTĂ LA BLOC REZISTENȚĂ ÎNCĂLZIRE 3. DE LA BLOC REZISTENȚĂ ÎNCĂLZIRE LA MOTOR SUFLANTĂ

SIGURANȚĂ BUNĂ CU CONTACTUL MOTOR CUPLAT ȘI SUFLANTA PE VITEZĂ MARE SE VERIFICĂ MASA MOTORULUI SUFLANTEI

BECUL NU LUMINEAZĂ PE TOATE TERMINALELE

BECUL LUMINEAZĂ PE TOATE TERMINALELE

CONTACT SLAB SAU FĂRĂ MASĂ SE REFACE MASA

MASĂ BUNĂ

SE ÎNLOCUIEȘTE REZISTORUL

SE VERIFICĂ CONECTORUL MOTORULUI CU UN BEC DE CONTROL LA 12V

BECUL DE CONTROL NU LUMINEAZĂ SE FOLOSEȘTE BECUL DE 12V PENTRU A CONTROLA ALIMENTAREA COMUTATORULUI DE VITEZE AL SUFLANTEI

BECUL LUMINEAZĂ

SE REPARĂ FIRUL DE LEGĂTURĂ DE LA REZISTOR LA SUFLANTĂ

CU CONTACTUL MOTOR DECUPLAT SE SCOATE CONECTORUL DIN BLOCUL DE REZISTENȚE. SE CONECTEAZĂ UN FIR DIRECT DE LA PLUSUL BATERIEI LA ORICARE TERMINAL DIN CONECTOR. SE FOLOSEȘTE BECUL DE 12V PENTRU A VERIFICA PREZENȚA TENSIUNII LA FIRUL CORESPONDENT DE LA COMUTATORUL DE VITEZE AL SUFLANTEI. SE REPETĂ ACELAȘI TEST PE CELELALTE FIRE.

BECUL DE CONTROL, NU LUMINEAZĂ

BECUL LUMINEAZĂ

BECUL LUMINEAZĂ PE TOATE CELE TREI FIRE

BECUL NU LUMINEAZĂ PE TOATE CELE TREI FIRE

SE REPARĂ FIRUL DE ALIMENTARE DE LA COMUTATOR DE VITEZE LA PANOUL DE SIGURANȚE

SE ÎNLOCUIEȘTE COMUTATORUL

SE SCHIMBĂ COMUTATORUL DE VITEZE

SE REPARĂ FIRELE ÎNTRERUPTE

Fig. 4 Diagnoza instalației electrice a suflantei

28

ÎNCĂLZIREA ȘI AERUL CONDIȚIONAT

ESPERO

3

LIVRARE DEFECTUASĂ/ NEREGLABILĂ DE AER

CU VEHICULUL PORNIT ȘI MOTORUL CALD SE FAC URMĂTOARELE CONTROALE FUNCȚIONALE. SE VERIFICĂ CABLURILE PENTRU ÎNTINDERI ȘI EFORTURI EXCESIVE

BUTON REGLAJ TEMPERATURĂ

COMUTATOR VITEZĂ SUFLANTĂ

VITEZĂ SUFLANTĂ

IEȘIRE SUFLANTĂ

IEȘIRE DE ÎNCĂLZIRE

IEȘIRE DE DEZGHEȚARE

IEȘIRE DEZABURIRE GEAM LATERAL FĂRĂ DEBIT

IEȘIRE

RECE

OFF

OFF

FĂRĂ DEBIT

FĂRĂ DEBIT

FĂRĂ DEBIT

IEȘIRE

RECE

MARE

MARE

AER DIN EXTERIOR

FĂRĂ DEBIT

FĂRĂ DEBIT

FĂRĂ DEBIT

RADIATOR

RECE SPRE CALD

MARE

MARE

FĂRĂ DEBIT

DEBIT RECE SPRE CALD

CEL PUȚIN DEBIT RECE SPRE CALD DEBIT RECE SPRE CALD

CEL PUȚIN DEBIT RECE SPRE CALD CEL PUȚIN DEBIT RECE SPRE CALD

DEZGHEȚĂTOR

RECE SPRE CALD

MARE

MARE

FĂRĂ DEBIT

CEL PUȚIN DEBIT RECE SPRE CALD

SE VERIFICĂ LEGĂTURA FIECARUI VOLET ȘI FUNCȚIONAREA CABLURILOR

BINE DECONECTAȚI CABLUL DE LA VOLET ȘI VERIFICAȚI CURSA ȘI EFORTUL VOLETULUI

NU E BINE SE REPARĂ DACĂ TREBUIE

NU E BINE SE REPARĂ DACĂ TREBUIE

BINE

SE VERIFICĂ CURSA CABLULUI DE ACȚIONARE PRIN ACȚIONAREA BUTONULUI DE CONTROL

CURSĂ BUNĂ SE REMONTEAZĂ ȘI SE REVERIFICĂ

N-ARE CURSĂ SE VERIFICĂ PRINDEREA CABLULUI LA BUTONUL DE COMANDĂ ȘI STAREA ACESTUIA. SE REPARĂ DACĂ TREBUIE

Fig. 5 Diagnoza livrării improprii și nereglabile de aer

ESPERO

ÎNCĂLZIREA ȘI AERUL CONDIȚIONAT 29

4
POZIȚIA DE ÎNCĂLZIRE

PREA MULTĂ CĂLDURĂ
POZIȚIA VOLETULUI POZIȚIA DE ÎNCĂLZIRE (BUTON SELECTARE SURSĂ AER APĂSAT)

SE PUNE COMUTATORUL A/C NEAPĂSAT ȘI CONTROLUL SUFLANTEI PE:: VITEZĂ MARE, BUTON TEMPERATURĂ PE MAXIM CALD CU CONTACTUL MOTOR CUPLAT SE VERIFICĂ DEBITUL DE AER DE LA IEȘIRILE DE ÎNCĂLZIRE ȘI SE VERIFICĂ LEGĂTURILE DE IEȘIRE

CURGERE SUPĂRĂTOARE SE VERIFICĂ PIERDERILE LA CARCASĂ ȘI LEGAREA IEȘIRILOR RADIATORULUI

AER IEȘIT PREA CALD CU CONTACTUL MOTOR DECUPLAT SE ACȚIONEAZĂ BUTONUL DE REGLAJ AL TEMPERATURII DE LA MAXIM CALD RAPID LA MAXIM RECE. SE ASCULTĂ UN ZGOMOT DE VOLET INAINTE DE SFÎRȘITUL CURSEI BUTONULUI

CURGERE SUPĂRĂTOA RE LA DEZGHEȚĂTOR SE VERIFICĂ POZIȚIA VOLETULUI DE ÎNCĂLZIRE/DEZGHEȚARE, CABLURILE, BUTOANELE, PRINDERILE ȘI SE AJUSTEAZĂ DACĂ ESTE NECESAR

DEBIT MARE SE VERIFICĂ VITEZELE SUFLANTEI PENTRU VARIEREA DEBITULUI SE SCHIMBĂ VITEZA

DEBIT MIC SAU LIPSĂ SE VERIFICĂ VITEZELE SUFLANTEI PENTRU VARIEREA DEBITULUI

CU CONTACTUL MOTOR DECUPLAT SE ACȚIONEAZĂ BUTONUL DE REGLAJ AL TEMPERATURII DE LA MAXIM CALD RAPID LA MAXIM RECE. SE ASCULTĂ UN ZGOMOT DE UȘĂ INAINTE DE SFÎRȘITUL CURSEI BUTONULUI

ESTE ZGOMOT DE VOLET

NU ESTE ZGOMOT DE VOLET

NU SE SCHIMBĂ VITEZA

SE SCHIMBĂ VITEZA

2
SE VERIFICĂ REGLAREA VOLETULUI DE TEMPE RATURĂ, CABLURILE, LEGĂTURILE & SE REGLEAZĂ PE MAXIM RECE ȘI SE VERIFICĂ PT. MAXIM CALD SE REGLEAZĂ TREAPTA DE DEZGHEȚARE ȘI/SAU IEȘIREA DE ÎNCĂLZIRE

CU BUTONUL SELECTARE SURSĂ AER APĂSAT ȘI BUTONUL SUFLANTEI PE VITEZĂ MARE ȘI BUTONUL DE REGLAJ AL TEMPERATURII PE MAXIM RECE. SE PORNEȘTE MOTORUL ȘI SE ÎNCĂLZEȘTE . CU UN TERMOMETRU SE VERIFICĂ TEMPERATURA AERULUI LA INTRAREA ÎN SUFLANTĂ ȘI LA IEȘIRILE ÎN VEHICUL. DIFERENȚA DE TEMPERATURĂ ESTE :

SE VERIFICĂ REGLAREA VOLETULUI DE TEMPE RATURĂ, CABLURILE, LEGĂTURILE ȘI SE REGLEAZĂ PE MAXIM RECE ȘI SE VERIFICĂ PT. MAXIM CALD

NU E ZGOMOT DE VOLET

E ZGOMOT DE VOLET

5°C SAU MAI MICĂ SISTEM BUN

MAI MARE DE 5°C

SE VERIFICĂ REGLAREA VOLETULUI DE TEMPE RATURĂ, CABLURILE, LEGĂTURILE ȘI SE REGLEAZĂ PE MAXIM RECE . SE VERIFICĂ PT. MAXIM CALD

SE REGLEAZĂ TREAPTA DE DEZGHEȚARE ȘI VOLETUL DE IEȘIERE SĂ DESCHIDĂ MAI MULT

SE VERIFICĂ PIERDERILE DE AER CALD DIN COMPARTIMENTUL MOTORULUI SPRE INTRAREA SUFLANTEI. SE REPARĂ DACĂ TREBUIE

Fig. 6 Diagnoza pentru prea multă căldură

210

ÎNCĂLZIREA ȘI AERUL CONDIȚIONAT

ESPERO

5 CONTROALE

EFORT EXCESIV

SE VERIFICĂ TRASEUL, INTERFERENȚELE ȘI NODURILE CABLURILOR. SE VERIFICĂ INTERFERENȚA CU TABLOUL DE INSTRUMENTE

NU EXISTĂ

EXISTĂ PROBLEME

SE ÎNDEPĂRTEAZĂ CABLUL DE C-DĂ ȘI SE MANEVREAZĂ MANUAL VOLETUL. SE VERIFICĂ DACĂ VOLETUL LUCREAZĂ CORECT

SE REPARĂ CE E NECESAR

VOLET NEBLOCAT

VOLET BLOCAT

SE VERIFICĂ BLOCAREA BUTONULUI DE CONTROL

SE VERIFICĂ ETANȘAREA LA VOLET PT. BUNA ETANȘARE A INSTALAȚIEI

BUTONUL BLOCAT

BUTON NEBLOCAT

ETANȘARE BUNĂ

ETANȘAREA PROVOACĂ BLOCAJ

SE ÎNDEPĂRTEAZĂ CABLUL ȘI SE VERIFICĂ BLOCAJUL BUTONULUI

SE REINSTALEAZĂ ȘI SE REVERIFICĂ DISTANȚA LA COMPONENTE

SE REPARĂ CE E NECESAR

SE VERIFICĂ ALINIEREA AXULUI VOLETULUI DE TEMPERATURĂ, CURBURA AXULUI ȘI A VOLETULUI, SE REPARĂ DACĂ E NECESAR. BUTONUL BLOCAT BUTON NEBLOCAT

SE ÎNLOCUIEȘTE BUTONUL

SE ÎNLOCUIEȘTE CABLUL

Fig. 7 Diagnoza controalelor la încălzire

ESPERO

ÎNCĂLZIREA ȘI AERUL CONDIȚIONAT 211

6 ZGOMOT LA SUFLANTĂ
SE VERIFICĂ BUNA CONECTARE A CONEXIUNILOR ELECTRICE ȘI A PUNERILOR LA MASĂ, ÎN CAZ DE DUBII, SE VA FOLOSI UN VOLTMETRU PT. A VEIFICA DACĂ TENSIUNEA E CONSTANTĂ LA MOTORUL SUFLANTEI.

SE STĂ ÎN VEHICUL CU UȘILE ȘI GEAMURILE ÎNCHISE. CU CONTACTUL PUS ȘI MOTORUL NEPORNIT SE PORNEȘTE SUFLANTA PE MAXIM, ÎN MODUL DE VENTILARE CU BUTONUL DE TEMPERATURĂ PE MAXIM RECE. SE COMUTĂ VITEZELE SUFLANTEI, MODURILE ȘI POZIȚIILE VOLETULUI DE TEMPERATURĂ PT. A VEDEA UNDE APARE ȘI UNDE NU APARE ZGOMOT. ÎNCERCAȚI SĂ DEFINIȚI TIPUL DE ZGOMOT:RAFALĂ, SCÎRȚÎITURI, ȚĂCĂNITURI, SCRÎȘNETE, VIBRAȚII, HURUIT SAU ZGOMOT DE RÎCÎIALĂ. DIAGRAMA DE MAI JOS SE VA COMPLETA TOTAL. UN ZGOMOT CONSTANT RAFALĂ DE AER E TIPIC TUTUROR SISTEMELOR LA VITEZĂ MARE A SUFLANTEI, UNELE SISTEME ȘI MODURI ( DE OBICEI DEZGHEȚAREA ) PUTÎND FI MAI ZGOMOTOASE. SE VERIFICĂ LA ALT VEHICUL ( ACELAȘI MODEL ) DACĂ ZGOMOTUL E TIPIC DIN PROIECTARE.

INDICAȚI TIPUL DE ZGOMOT ȘI UNDE APARE: VENTILARE AER EXTERN MAXIM RECE DEBIT MIC
( VITEZA 1-A )

VENTILARE AER INTERN MAXIM RECE MAXIM CALD

DEZGHEȚARE MAXIM RECE MAXIM CALD

MAXIM CALD

( VITEZA A 2-A ) ( VITEZA A 3-A ) DEBIT MARE
( VITEZA A 4-A )

A GEMETE, B ȚĂCĂNELI, C SCÎRȚÎITURI, D FÎLFÎIRI, E VIBRAȚII, F SCRÎȘNETE, G RAFALE, H ALTELE, SE DESCRIU

1. ZGOMOT CONSTANT CARE SCADE CU REDUCEREA VITEZEI SUFLANTEI. ZGOMOTELE TIPICE SÎNT GEMETE, ȚĂCĂNELI, FÎLFÎIRI SAU SCRÎȘNETE.

2. ZGOMOT INTERMITENT SAU NUMAI LA PORNIRE. POATE APARE LA TURAȚIE MICĂ A SUFLANTEI ȘI PE VREME RECE. ZGOMOT TIPIC: SCÎRȚÎITURI SUPĂRĂTOARE.

3. ZGOMOT CONSTANT LA TURAȚIE MARE A SUFLANTEI LA ANUMITE COMBINAȚII ALE VOLEȚILOR, DAR POATE FI ELIMINAT LA TURAȚIE MICĂ SAU CU ALTE COMBINAȚII DE VOLEȚI. ZGOMOTELE TIPICE SÎNT FÎLFÎIELI SAU VIBRAȚII.

L
CONTINUAT DIN VÎRFUL PAGINII URMĂTOARE

M

Fig. 8 Diagnoza zgomotului la suflantă(1 din 2)

212

ÎNCĂLZIREA ȘI AERUL CONDIȚIONAT

ESPERO

L
SE VERIFICĂ VIBRAȚIILE LA MOTOR ȘI VENTILATOR PE FIECARE VITEZĂ PRIN PALPAREA CARCASEI MOTORULUI.

M
LA DEBIT MARE SE VERIFICĂ POZIȚIILE DE TEMPERATURĂ DE LA MAXIM CALD LA MAXIM RECE ÎN MODURILE DEZGHEȚARE, ÎNCĂLZIRE ȘI VENTILARE.

NU SÎNT VIBRAȚII EXCESIVE SE SCOATE ANSAMBLUL MOTOR VENTILATOR ȘI SE VERIFICĂ PREZENȚA CORPURILOR STRĂINE ÎN ORIFICIUL DE INTRARE AL SUFLANTEI

VIBRAȚII EXCESIVE

ZGOMOT NUMAI ÎN MODUL DEZGHEȚARE

APAR PROBLEME

FĂRĂ PROBLEME

SE REPARĂ/SE ÎNLOCUIEȘTE CE E NECESAR. SE REVERIFICĂ

SE EXAMINEAZĂ PE VENTILATOR LOCURI DE FRECARE, PALETE DETERIORATE, PIULIȚE DE FIXARE LIPSĂ. SE EXAMINEAZĂ CARCASA SUFLANTEI DE LOCURI DE FRECARE

ZGOMOT NUMAI ÎN MODUL ÎNCĂLZIRE

ZGOMOT NUMAI ÎN MODUL VENTILARE

APAR PROBLEME

FĂRĂ PROBLEME

SE UNGE MOTORUL ZGOMOT ÎN TOATE MODURILE DAR NU LA TOATE POZIȚIILE DE TEMPERATURA

PROBLEMELE PERSISTĂ

SE REPARĂ/SE ÎNLOCUIEȘTE CE E NECESAR. SE REVERIFICĂ

SE ÎNLOCUIEȘTE ANSAMBLUL MOTOR VENTILATOR. SE REVERIFICĂ PROBLEMELE PERSISTĂ DACĂ ZGOMOTUL E UN TICĂIT SAU GEAMĂT SE ÎNCEARCĂ CU UN MOTOR NOU. SE REINSTALEAZĂ MOTORUL ORIGINAL ȘI SE CONTINUĂ CU PCT. 3 ( ZGOMOT CONSTANT...)

ZGOMOT ÎN TOATE MODURILE ȘI ÎN TOATE POZIȚIILE DE TEMPERATURĂ

SE VERIFICĂ STRANGULĂRILE ȘI MATERIALE STRĂINE LA CONDUCTE. SE VERIFICĂ ETANȘĂRILE VOLEȚILOR ÎNCĂLZIRE / DEZGHEȚARE. SE REPARĂ ȘI SE SCHIMBĂ CE E NECESAR. SE REVERIFICĂ

SE VERIFICĂ STRANGULĂRILE ȘI MATERIALE STRĂINE LA CONDUCTE. SE VERIFICĂ ETANȘĂRILE VOLEȚILOR VENTILARE.SE REPARĂ ȘI SE SCHIMBĂ CE E NECESAR. SE REVERIFICĂ

SE VERIFICĂ ETANȘĂRILE VOLEȚILOR.SE REPARĂ ȘI SE SCHIMBĂ CE E NECESAR. SE REVERIFICĂ

SE VERIFICĂ STRANGULĂRILE ȘI MATERIALELE STRĂINE DIN SISTEM ÎNTRE VENTILATOR ȘI VOLETUL DE TEMPERATURĂ.SE REPARĂ ȘI SE SCHIMBĂ CE E NECESAR. SE REVERIFICĂ.

Fig. 8 Diagnoza zgomotului la suflantă (2 din 2)

ESPERO

ÎNCĂLZIREA ȘI AERUL CONDIȚIONAT 213

CONDIȚIONAREA AERULUI
Cînd se află instalat sistemul de refrigerare HFC-134a (opțional ) Sistemul de condiționare a aerului utilizează ca agent refrigerator HFC-134a(R-134a) și ulei refrigerator poliachilenglicol (PAG) care nu sînt compatibile cu agentul refrigerator CFC-12(R-12) și cu uleiul mineral. A nu se folosi agent R-12 sau ulei mineral în acest sistem, și a nu se încerca utilizarea echipamentului de service R-12; vi se va strica sistemul de condiționare a aerului sau echipamentul de service. Se va folosi echipamentul de service care este U.L.-testat și certificat că îndeplinește cerințele SAE J2210 de scoatere a R-134a din sistemul de condiționare a aerului. ATENȚIE: Expunerea la vaporii de agent și lubrefiant refrigerator poate irita ochii, nasul și gîtul. Se interzice inspirarea acestor vapori sau a amestecului lor. Dacă se produce o descărcare accidentală a sistemului, se va ventila zona de lucru înaintea începerii lucrului. Sistemul de condiționare a aerului sau echipamentul de service R-134a nu se va testa la presiune sau la scăpări cu aer comprimat. ATENȚIE: S-a demonstrat că la presiuni ridicate anumite amestecuri de aer și R-134a sînt combustibile putînd lua foc sau exploda. A nu se utiliza niciodată aerul comprimat la testul de presiune efectuat asupra echipamentului de service sau asupra sistemului de condiționare a aerului.

1. DESCRIERE GENERALĂ
1-1. SISTEMUL V5 A/C
V5 e un compresor cu pistoane și cursă variabilă care îndeplinește cerințele condiționării aerului montat pe motoarele cu ardere internă, în orice condiții, fără ciclare. Mecanismul de bază al compresorului e o placă oscilantă cu unghi variabil ce acționează cinci pistoane orientate axial.Ce